CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy soproni Budapesten, avagy: egy galériányi Sopron a Margit körúton
Még egyszer Mühl Aladár HAP Galériában nyílt kiállításáról

    Van a Margit körúton egy hely. Egy kicsi galéria, ami létezésének egy esztendeje alatt is egyre nagyobb ismertségre tett szert. Elsősorban a szakma körében – tegyük hozzá mihamarabb. A szakma ezúttal kivételesen az építészeket jelenti. Ugyanis a galériát egy tervezőiroda hozta létre, működteti, sőt filozófiája alapján kifejezetten a magyar építészek eleddig ismeretlen nagyjait hivatott bemutatni. Is.
    Az elmúlt tucatnyi hónap alatt tanáraik, elődeik előtt tisztelegtek az építészek, és az idei nyáron egy kicsit kilépve a szakma keretei közül vigyázó szemüket Sopronra vetették. Nem véletlenül. A HAP tervezőközösség egyik vezetője a soproni Winkler Barnabás, aki egy galériányi Sopront varázsolt most a Margit körútra.

    A nyári kiállítás főszereplője Mühl Aladár festőművész, az akvarell mestere, az egykori zenetanár, aki nemcsak festészetet, nemcsak zenét tanított, hanem világlátást, művészi útravalót is adott tanítványainak, köztük Winkler Barnabásnak. Az ő tárlata tehát valóban igazodik a sorba, valóban tisztelgés a mesterek előtt.
    Az augusztus végéig nyitva tartó tárlat megnyitóján számtalan soproni is megjelent, művészek, köztük Giczy János festőművész, Sulyok Gabriella grafikusművész, ott volt Ali bácsi felesége Lonci néni is, és leánya, a festőművész Éva Triller-Wiegisser. A megnyitóra a soproni művészettörténészt, Dávid Ferencet kérték fel, ám őt egy hirtelen jött külföldi utazás miatt levele helyettesítette, ebben köszöntötte Budapesten a soproni festészet barátait. A megnyitó igazi attrakciója, az egyik házigazda, a kiállítás fő szervezőjének “fellépése” volt. Winkler Barnabás Mühl Aladárnál tanult csellózni, és mint mondta, az életében fontos szerepet kapott a zene, de megmaradt pusztán hobbinak, sőt az utóbbi időben inkább már csak hallgatta, mint művelte a muzsikálást. Éppen ezért feleségét is - aki szintén muzsikus – meglepte, amikor rögtönzött csellókoncerttel köszöntötte a vendégeket.
    
    Ali bácsinak ez az első budapesti tárlata, halála után évekkel, de ez egy jó alkalom arra, hogy rá emlékezzünk és persze jó alkalom arra is, hogy Budapesten teret és helyet kapjon Sopron művészetének egy nagyszerű alakja.
    A kiállítás különlegességét az adja, hogy most először láthatja a nagyközönség a festőművész vázlatfüzeteit, amelyek szinte kész festményeket tartalmaznak, és az akvarellek mellett ezúttal láthatók ceruzarajzok is.
    A HAP Galériában (Budapest, Margit krt. 24. Földszint) augusztus 27-éig hétfőtől péntekig naponta 14.00 - 19.00 óráig látható Mühl Aladár emlékkiállítása.

vézsé


Igen, jól emlékszik az, akinek úgy tűnik, hogy nem is olyan régen, már hírt adtunk a budapesti Mühl-tárlatról.
Ezúttal úgy adódott, hogy szerkesztőségen belül két írás is született egyetlen kiállításról.  Szívesen adtunk helyet eme második beszámolónak is, hiszen az, hogy Mühl Aladár tárlata többeket is írásra késztetett: jelent valamit. Többek között mindenképpen azt is, hogy üzenete, mág ható ereje van művészetének, egyéniségének. Ezért mi tényleg mást nem tehetünk, helyet kell adnunk  az üzenetet hordozó értéknek. Annál is inkább, hogy soproni.
Fogadják szeretettel! (szerk.)



Kapcsolódó cikk(ek):
Mühl Aladár akvarelljei a Hap Galéria nyári tárlatán Budapesten
 



2004. július 09., péntek 01:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület