CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A cél komolyságában nincs okunk kételkedni

A Pannónia Med Hotel kiállítótermében látható május végéig a Mednyánszky Társaság kiállítása. A meghívón olvasható becsületes célkitűzés tartalmában, a szándék komolyságában, a lelkesedés tartósságában még akkor sincs okunk kételkedni, ha a kiállítást megtekintettük.


Dicsérhetjük a meghívó képkiválasztását is, mert a kiállítás látogatójában joggal "osztódik" a látott anyag háromfelé. Az elsőbe egy korábban amatőrnek nevezett, és jobb jelzővel most sem jellemezhető anyag tartozik, mely legfeljebb címeiben profi és próbálkozásában becsületes.
A második - nyilván személyében és anyagában a látogatói egyedenként valamennyire változó anyag - már közelíti a hivatásos szintet, és - tetszik, nem tetszik -, mint szépasszony a magának választott udvartartásból, kiemelkedik.
A harmadik csoportot egyetlen személy képviseli, akinek neve minden tekintetben "kilóg" a sorból. Persze ez a tulajdonsága sosem volt különlegesség, lassan már megszokott, hiszen önálló műfaj, talán külön kellene Kossuth-díjat is alapítani neki: ő Gross Arnold, akinek egyetlen sokszorosított grafikája is szerepel a kitett művek listáján. Nem érdemes rajta sokat gondolkodni, hogyan kerülhetett oda (szolidaritásból, barátságból, megbecsülésből), mindenképpen külön kategória. A társaság célkitűzésébe a művész mindig is beleillett, csakhogy ő már anno ezt "megrajzolta", műveivel bizonyította.
Így hát nemcsak technikájában, de színvonalában is egy felmérhetetlen szélsőségeket átfogó kiállítást láthat a látogató, a s a művek szinte önmagukat értékelik.

- DI -



2004. május 06., csütörtök 13:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület