CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. május 06., csütörtök 13:52


A cél komolyságában nincs okunk kételkedni

A cél komolyságában nincs okunk kételkedni

A Pannónia Med Hotel kiállítótermében látható május végéig a Mednyánszky Társaság kiállítása. A meghívón olvasható becsületes célkitűzés tartalmában, a szándék komolyságában, a lelkesedés tartósságában még akkor sincs okunk kételkedni, ha a kiállítást megtekintettük.


Dicsérhetjük a meghívó képkiválasztását is, mert a kiállítás látogatójában joggal "osztódik" a látott anyag háromfelé. Az elsőbe egy korábban amatőrnek nevezett, és jobb jelzővel most sem jellemezhető anyag tartozik, mely legfeljebb címeiben profi és próbálkozásában becsületes.
A második - nyilván személyében és anyagában a látogatói egyedenként valamennyire változó anyag - már közelíti a hivatásos szintet, és - tetszik, nem tetszik -, mint szépasszony a magának választott udvartartásból, kiemelkedik.
A harmadik csoportot egyetlen személy képviseli, akinek neve minden tekintetben "kilóg" a sorból. Persze ez a tulajdonsága sosem volt különlegesség, lassan már megszokott, hiszen önálló műfaj, talán külön kellene Kossuth-díjat is alapítani neki: ő Gross Arnold, akinek egyetlen sokszorosított grafikája is szerepel a kitett művek listáján. Nem érdemes rajta sokat gondolkodni, hogyan kerülhetett oda (szolidaritásból, barátságból, megbecsülésből), mindenképpen külön kategória. A társaság célkitűzésébe a művész mindig is beleillett, csakhogy ő már anno ezt "megrajzolta", műveivel bizonyította.
Így hát nemcsak technikájában, de színvonalában is egy felmérhetetlen szélsőségeket átfogó kiállítást láthat a látogató, a s a művek szinte önmagukat értékelik.

- DI -