CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Dobogókő - Barcsik Géza festőművész helymeghatározása szerint

Sopronban az Erdélyi Házban Dobogókő címmel nyílt meg Barcsik Géza festőművész kiállítása.
A kiállítás egy része az Erdélyből hozott nagyméretű görgeteg kavicsokra festett arcképekből áll; az alkotó által tisztelt és szeretett embereket láthatunk a köveken: Böjte Csaba, Molnár V. József, Szabados György, Püski Sándor és Ilonka, Tőkés László, Szörényi Levente portréi – a művész szubjektív válogatása – tiszteletének kifejezése azokkal szemben, akik valóban hatottak rá az emberi és művészi tartás hiteles példájával.


Barcsik Géza az Erdélyi Házban

Dobogó-kő: szent és szakrális helye a magyarságnak. A hely, amely központja a Kárpát-medencének, a hely, amelynek dobogását átveszik az Erdélyi Házbeli kőgörgetegek, amely dobogás zenében, táncban, képek színeiben, elhangzó szavakban folyamatosan lüktet, és amelyet Barcsik Géza minden műve átvesz.
Mert a zene, a tánc szintén ihletője Barcsik Gézának, aki kettőszázötvennél több lemezborító, háromszáz megvalósult plakátterv, továbbá díszlet- és látványtervek vizuális megfogalmazója.

A műalkotásban a művész a lét kérdéseire kérdez rá. Önmaga, önmaga helyét határozza meg, amely helyre magához invitálja a nézőt is, hogy onnan együtt szemléljék a világot.
S míg a síkábrázolásban, minimum két pontra van szükség, ahhoz, hogy egy koordináta rendszerben egy helyet meghatározzunk, addig a térben ezt már hárommal tehetjük csak meg.
A életben, a világban, a létben való helymeghatározásunkhoz pedig ennél is több ,,pontra" van szükség : olyan a háromdimenziós léten feletti pontokra, amelyek abba a fizikai léten túli, anyagi világon túli dimenzióba emelik az embert, amelybe teremtettsége okán tartozik.
Eszméivel, hitével, magáról gondolt véleményével együtt.
Mert egyszerre szellemi-lelki és testi lény az ember.

Ilyen, a művésznek az önmaga helyét, és a világhoz való viszonyát szolgáló, koordináta rendszerbe illeszthető pontokat jelölnek meg Barcsik Géza kőportréi, az ősi magyar hitvilágot idéző CD-borítói, a hagyomány és múlt értékeire figyelő pásztorfaragások ornamentikái, a rendkívüli érzékenységről tanúskodó, mesteri megfogalmazású diópác-képei, amelyek, ugyanakkor szembesítenek minket azzal, hogy a Barcsik-szellemi-lelki térhez képest mi hol vagyunk?

Milyen szellemi, lelki és anyagi koordináta pontok határoznak meg minket?

Ma, amikor gyanakodva szemléljük, hogy ki – úgymond – melyik oldalon áll, nem árt tudomásul venni, hogy létezik bizony az az örökké adott szellemi-lelki koordináta rendszer, amelyben a felismerhető abszolút Érték az egyetlen viszonyítási pont, amely messze felette áll minden emberi által kitalált oldalnak és eszmének, és amelyhez való igazítás, igazodás az emberi élet egyetlen értelme. Mi több: egyetlen esélye.

Mert a világ rendje és abban az őseik tapasztalatait hordozó ,,régiségből örököltek" évezredeket tapasztalatát helyezik szembe a mi évtizedes tapasztalatainkkal, rosszabb esetben napi szükséglet-kielégítésünkkel.
Ennek az esélynek a felismerése vezeti Barcsik Gézát alkotómunkájában.

Barcsik Géza művészként vállalt önmeghatározása mindent megtesz, azért hogy olyan helyét , helyeit mutassa meg az egyszerre földi-és-szakrális létünknek, amelyekben megtalálható az a méltóság, tartás, amelyre emberként születtünk.
Azt a helyet mutatják meg művei – a kőportrék, az egyszerre múltidéző és mára kérdező grafikák, festmények – ahol értelmet nyerhet egyénenkénti életünk, abban, hogy felelősségteljesen megcselekedjük azt, ami valójában a dolgunk.

,,A régi ember számára a világ – annak minden mozgó és moccanatlan teremtménye – középpontra ragozódó kerek egész, amelyben minden mindennel összefügg, amelynek hierarchikus és heterogén rendszerében ő, az észlelő, a látszólag különváló is szervesen beletartozik. A tér és az idő cselekvő részese. Hiszi, hogy cselekvése (szokásai, szakrális játéka) annak módja, hatással van a létét formáló erőkre. Hiszi hogy szükség van rá, hogy a Teremtő őt aktív, pozitív hősnek teremtette". - írja Molnár V. József.

Külön-külön is markáns személyiségek a Bacsik Géza által ábrázoltak. Prófétikus alkotók abban, amit és ahogyan alkotnak/alkottak. A jelenkor által nem mindig értetten, eszmék képviselői, cselekedetek végrehajtói, művek létrehozói.
Életük vitelét minden pillanatban az abszolúthoz igazítják/tották. Ez a közös bennük.
Az Erdélyből, Csucsa mellől származó kő a teremtés kezdeti időit idéző anyag, a szilárd, wass-alberti tántoríthatatlanság jelképe hordozza magán mindazok portréit, akiket életének egy számadást készítő pillanatában fontosnak tart idézni Barcsik Géza.
A kőre festett portrék megformálása, rajzolata mutatja a mesterségbeli tudást, amelyet a grafikus-festő Barcsik eddigi jól ismert munkái is bizonyítanak. A lemezborítók, üvegfestmények, látványtervek, a grafikai elemek egy szimbólumrendszer képi nyelvezetével közvetítik mindazt az ,,itt állok, másképp nem tehetek"-vállalást, ami megmutatja, hogy kik vagyunk, honnan indultunk és hova érkeztünk.

És ami a legfontosabb: hogy hova érkezhetünk…

Barcsik Géza kiállítása április 23-ig munkanapokon 10 és 15 óra között látogatható az Erdélyi Házban (Sopron, Fövényverem u. 15.). A kiállítás ideje alatt a művész által tervezett plakátok vásárlásával, a közönség támogathatja a dévai és a csíksomlyói gyerekek életkörülményeinek javítását.



2004. április 04., vasárnap 20:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület