CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kastélyok, várak, kúriák

Még nyomdaillatú a könyv a kezemben: megjelent a Göncz-Bognár szerzőpáros sorozatának - Sopron Vármegye képeslapokon - negyedik kötete. Az Edutech Kiadó gondozásában, Sass László előszavával nyomott kiadvány az ismeretterjesztésre szoruló tabula rasa lapjainak megtöltésén kívül szemet gyönyörködtető és emlékeket, hangulatokat is felébresztő egyben. A szép könyv, melynek talán egyetlen hiányossága(?) rövidsége ellenére a tartalomjegyzék, a keresési lehetőség hiánya, öt fejezetre tagolódik.


Az elsőben nézhetjük meg a soproni műemlék-építmények képeslapjait, a másodikban a mai Magyarország területén található kastélyok képei következnek, a harmadik az oszrák területre szakadt építmények lapjait sorakoztatja. A negyedik fejezet ugyanolyan fontos, mint a többi, ugyanúgy a teljesség igényéhez hozzátartozik, hiszen mindazon épületek neveit, helyét és ismert leírását tartalmazza, melyekről képeslap nincs a szerzők birtokában, de létezésükről tudomásuk van. A befejező részben a Sopron vármegyei nemesi családok címereivel ismerkedhetünk (forrásmegjelöléssel), némi heraldikával fűszerezve ebbéli hiányos ismereteinket.
A címerről is jut eszembe: a ritka nemes vállalkozás, mely Sopron vármegyét a lehetséges emlékek egyik tegteljesebbikén keresztül mutatja be, igazából már sejteti azt a rendkívül széles keresztmetszetet, melyet könnyen felfogható, megemészthető módon tár elénk Göncz József és Bognár Béla sorozata. Az ismeretterjesztésnek olyan történeti szeletét választották, ahol az anyag más viszonylatokban is kutatható, de a ma túltengő vizuális kultúrájában elsősorban képi módszerekkel rögzíthető bármely népszerűségre igényt tartó kiadványban és az agyakban egyaránt.
A szerencsés választáshoz csak remélhetjük, hogy azt megfelelő érdeklődés is kiséri, ezzel is hozzájárulva májusi keltezésű Európa-tagságunk valódi tartalmának felidézéséhez.
- DI -



2004. március 26., péntek 13:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület