CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. március 26., péntek 13:06


Kastélyok, várak, kúriák

Kastélyok, várak, kúriák

Még nyomdaillatú a könyv a kezemben: megjelent a Göncz-Bognár szerzőpáros sorozatának - Sopron Vármegye képeslapokon - negyedik kötete. Az Edutech Kiadó gondozásában, Sass László előszavával nyomott kiadvány az ismeretterjesztésre szoruló tabula rasa lapjainak megtöltésén kívül szemet gyönyörködtető és emlékeket, hangulatokat is felébresztő egyben. A szép könyv, melynek talán egyetlen hiányossága(?) rövidsége ellenére a tartalomjegyzék, a keresési lehetőség hiánya, öt fejezetre tagolódik.


Az elsőben nézhetjük meg a soproni műemlék-építmények képeslapjait, a másodikban a mai Magyarország területén található kastélyok képei következnek, a harmadik az oszrák területre szakadt építmények lapjait sorakoztatja. A negyedik fejezet ugyanolyan fontos, mint a többi, ugyanúgy a teljesség igényéhez hozzátartozik, hiszen mindazon épületek neveit, helyét és ismert leírását tartalmazza, melyekről képeslap nincs a szerzők birtokában, de létezésükről tudomásuk van. A befejező részben a Sopron vármegyei nemesi családok címereivel ismerkedhetünk (forrásmegjelöléssel), némi heraldikával fűszerezve ebbéli hiányos ismereteinket.
A címerről is jut eszembe: a ritka nemes vállalkozás, mely Sopron vármegyét a lehetséges emlékek egyik tegteljesebbikén keresztül mutatja be, igazából már sejteti azt a rendkívül széles keresztmetszetet, melyet könnyen felfogható, megemészthető módon tár elénk Göncz József és Bognár Béla sorozata. Az ismeretterjesztésnek olyan történeti szeletét választották, ahol az anyag más viszonylatokban is kutatható, de a ma túltengő vizuális kultúrájában elsősorban képi módszerekkel rögzíthető bármely népszerűségre igényt tartó kiadványban és az agyakban egyaránt.
A szerencsés választáshoz csak remélhetjük, hogy azt megfelelő érdeklődés is kiséri, ezzel is hozzájárulva májusi keltezésű Európa-tagságunk valódi tartalmának felidézéséhez.
- DI -