CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Sopron  Város a Városkörnyéki és a Fertőmenti Hegyközségekkel összefog

    Sopron 1986 óta viseli a Nemzetközi Szőlő és Bor Város címet, valamint hogy egyik alapítója volt a Magyar Szőlő és Borvárosok Szövetségének.
    Az Önkormányzat ennek érdekében szorosabb együttműködést vállal az érintett Hegyközségekkel, amely célból a város két hegyközséggel szándékozik együttműködési megállapodást kötni. A városmarketing feladatai között kiemelt szerepet kap a soproni bor.

D. Székely Lajos, Walter Dezső és Horáth Imre

    A végső formába öntött, és a holnapi közgyűlés elé terjesztett együttműködési megállapodás lényegi elemeiről Walter Dezső polgármester, Dr. Székely Lajos a     Fertőmenti Hegyközség elnöke és Horváth Imre Sopron Városkörnyéki Hegyközség elnöke sajtótájékoztatón számolt be.

    Dr. Székely Lajos, a Fertőmenti Hegyközség elnöke szerint egy régi adósság törlesztődik az együttműködés létrejöttével.
    - Megalakulásunk óta azért tevékenykedtünk, hogy létrejöjjön a soproni bor ügyét, mint közös érdeket szolgáló megállapodás, amely létfontosságú kérdéseket tartalmaz: előtérbe helyezi a szőlő ügyét, továbbá Sopront a Kékfrankos fővárosává szeretné tenni. Harmadsorban segítséget nyújt ahhoz, hogy a közutak dűlőutak rendbehozatala megtörténjen - jelentette ki Székely lajos.

    Horváth Imre, Sopron Városkörnyéki Hegyközség elnöke szerint a borvidék léte nem csak a hegyközségek és tagok, hanem a város érdekeit is szolgálja. A közel 1000 hektár szőlőterületen a szőlővel, közel 1800 család foglalkozik, ami jelentős számot jelent a város életében. A lehetőségek megteremtése és azok kihasználása jelenti a megoldást a borvidék előrelépésében - mondta az elnök – például: az önkormányzat tulajdonában lévő mezőgazdasági utak járhatóvá tétele növelné a gazdák szőlőtermelési kedvét. Horváth Imre további lehetőségeket a pályázatokban lát. A marketingtevékenységgel népszerűsített soproni borvidék a borturizmus fellendülését segíthetné, tehát a város bevételeinek növekedését is.
    Mindehhez a jó bor előállítása és forgalmazása szükséges, amit a gazdák készségesen vállalnak - hangzott el.

    Az együttműködési megállapodás tervezete szerint a város által támogatandó további célok között szerepel a borászati, szőlészeti értékek feltárása, egy városi bormúzeum létrehozásának lehetőség szerinti támogatása, a borvárost jelző műtárgyak felállítása, a közigazgatási területéhez tartozó szőlők őrzésének biztosítása,
    A Hegyközségek – többek között – vállalják: illetékességi területükön a borászati, szőlészeti értékek feltárást, a feltárt értékek, eszközök megóvását, borversenyek, borünnepek, szüreti napok szervezését, nemzetközivé tételét.

tsz



2004. március 23., kedd 09:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület