CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. március 23., kedd 09:22


Sopron  Város a Városkörnyéki és a Fertőmenti Hegyközségekkel összefog

Sopron  Város a Városkörnyéki és a Fertőmenti Hegyközségekkel összefog

    Sopron 1986 óta viseli a Nemzetközi Szőlő és Bor Város címet, valamint hogy egyik alapítója volt a Magyar Szőlő és Borvárosok Szövetségének.
    Az Önkormányzat ennek érdekében szorosabb együttműködést vállal az érintett Hegyközségekkel, amely célból a város két hegyközséggel szándékozik együttműködési megállapodást kötni. A városmarketing feladatai között kiemelt szerepet kap a soproni bor.

D. Székely Lajos, Walter Dezső és Horáth Imre

    A végső formába öntött, és a holnapi közgyűlés elé terjesztett együttműködési megállapodás lényegi elemeiről Walter Dezső polgármester, Dr. Székely Lajos a     Fertőmenti Hegyközség elnöke és Horváth Imre Sopron Városkörnyéki Hegyközség elnöke sajtótájékoztatón számolt be.

    Dr. Székely Lajos, a Fertőmenti Hegyközség elnöke szerint egy régi adósság törlesztődik az együttműködés létrejöttével.
    - Megalakulásunk óta azért tevékenykedtünk, hogy létrejöjjön a soproni bor ügyét, mint közös érdeket szolgáló megállapodás, amely létfontosságú kérdéseket tartalmaz: előtérbe helyezi a szőlő ügyét, továbbá Sopront a Kékfrankos fővárosává szeretné tenni. Harmadsorban segítséget nyújt ahhoz, hogy a közutak dűlőutak rendbehozatala megtörténjen - jelentette ki Székely lajos.

    Horváth Imre, Sopron Városkörnyéki Hegyközség elnöke szerint a borvidék léte nem csak a hegyközségek és tagok, hanem a város érdekeit is szolgálja. A közel 1000 hektár szőlőterületen a szőlővel, közel 1800 család foglalkozik, ami jelentős számot jelent a város életében. A lehetőségek megteremtése és azok kihasználása jelenti a megoldást a borvidék előrelépésében - mondta az elnök – például: az önkormányzat tulajdonában lévő mezőgazdasági utak járhatóvá tétele növelné a gazdák szőlőtermelési kedvét. Horváth Imre további lehetőségeket a pályázatokban lát. A marketingtevékenységgel népszerűsített soproni borvidék a borturizmus fellendülését segíthetné, tehát a város bevételeinek növekedését is.
    Mindehhez a jó bor előállítása és forgalmazása szükséges, amit a gazdák készségesen vállalnak - hangzott el.

    Az együttműködési megállapodás tervezete szerint a város által támogatandó további célok között szerepel a borászati, szőlészeti értékek feltárása, egy városi bormúzeum létrehozásának lehetőség szerinti támogatása, a borvárost jelző műtárgyak felállítása, a közigazgatási területéhez tartozó szőlők őrzésének biztosítása,
    A Hegyközségek – többek között – vállalják: illetékességi területükön a borászati, szőlészeti értékek feltárást, a feltárt értékek, eszközök megóvását, borversenyek, borünnepek, szüreti napok szervezését, nemzetközivé tételét.

tsz