CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Színek kölcsönhatása: Fodor-Lengyel Zoltán tárlata a Festőteremben

A Soproni Tavaszköszöntő Fesztivál rendezvényeként nyílt meg a Goya-díjas Fodor-Lengyel Zoltán kiállítása a soproni Festőteremben.
A művész, aki bejárta – és némi túlzással mondhatni – belakja Európát, Párizsban tanult, Európa több nagyvárosában és a tengerentúlon szerzett szakmai tapasztalatait összegezve, sajátos módon fogalmazza meg azt, ahogyan a világot látja, kétségtelenül, széles horizonton szemlélve azt.
A spanyolországi évek hatása mindenképpen felfedezhető a gazdag kolorittal megalkotott festményein, mi több Fodor-Lengyel festészetének egyik lényegi eleme a szín, amely kölcsönhatásának törvényszerűségei teljes mértékben ismeri és ki is használja.

Víg György újságíró a megynitón a művésszel beszélget

Tereket, dimenziókat, külön-külön szférákat határoz meg, és határol el egymástól színkompozícióval, amelyekben minden esetben megjelenik a női alak: legtöbbször az érzékletesen és elegánsan megkomponál akt, mintegy a környezetében megjelenő, áttetsző közegekkel való kölcsönhatásban.
Az emberit, ugyanakkor a kiszolgáltatottat, a sérülékeny szeretnivalót jelenítik meg aktjai, amelyeknek gyakran különböző struktúrákból összeálló alakok, vagy a festményeinek felületéből a mikroszkopikusnál nagyobb méretű, térbeli kiterjedésű rétegekben kiemelkedően választódnak el (szigetelődnek el) lényegileg mindentől, ami a képen belül körülveszi őket.

Képbeli alakjai gyakran terjeszkedően nőnek túl magukon, a logikusnak tartott képzeletbeli kontúrvonalakon, miközben szintén színkompozíciók által meghatározott dinamikus, ugyanakkor ellenőrizhetetlen mozgásúnak és irányíthatatlannak tűnő elemek takarják el, roncsolják az eredetileg harmonikusnak szánt látványt. Arcnélküliségük, esetlen mozgásuk a jelenvaló tragikumával szembesíti a harmonikus színvilágba sokáig makacsul kapaszkodó nézőt.

Még a háttér színein felsejlő szórt fényben, az áttűnésekkel rafinálttá tett strukturák közepette teljesen harmonikusra szerkesztett akt alakjaira is fenyegetően kúsznak a kaotikus, véletlenszerű mozgásba kezdő, folyamatosan terjedő elemek, amelyek telített színükkel, szúrós alakzatokkal rajzolják át újból a kompozíció erőterét.

Fodor-Lengyel Zoltán különös érzékenységgel – és nem utolsó sorban – kiváló rajzkészséggel ábrázolt, kompozícióba illesztett aktjai arányossága még a megbolydított tereken keresztül is átsüt. Szürrealisztikus, a tapasztalat határán, túli világot tár fel, megváltozott helyiértékű színhasználattal, amely azért annyira emberi, amennyire a szétszakadt emberi kapcsolat szürkében megkomponált rekviemje, amelyet a fémszálak csak átszúrni tudnak, de nyilvánvalóan idegen anyagként összetartani nem.
A keletkezést bemutató ciklusa a gyökérből táplálkozó, folyamatosan fejlődő, a képfelületet felosztó vízerek ritmusában dinamizmussal teli, miközben a képi világgal egyneművé váló akt az áhított harmóniára utal.

Fodor-Lengyel Zoltán képei továbbgondolhatók, mi több továbbfesthetők, úgy, amint azt maga a művész néha meg is teszi: több, egymás mellé helyezett – a formát szervesen folytató – képet illeszt kompozícióvá.
Fodor-Lengyel Zoltán kiállítása Sopronban a Festőteremben (Petőfi tér 8.) április 4-ig, naponta 10-18 óra között tekinthető meg.
T.É.



2004. március 22., hétfő 22:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület