CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Üvegművészetről otthonosan

Az üvegfestő Balogh Eszter tárlatát Füzi Edit nyitotta meg a Várkerület Galériában. Mielőtt bárkit is tárlatlátogatásra invitálnánk, szükségesnek tartom leszögezni, hogy egy tisztán iparművészeti jellegű, szecessziós tárlatot lát a látogató. Ha valaki ezen alapvetések figyelembevételével látogatja meg a kiállítást, igazán kulturált, a lakások egy részébe jól beilleszthető, tudatosan betervezhető tárgyakkal találja magát szemben.


Még azt is megreszkírozom, hogy az itt látható "ólomszegélyes" üvegvirágok sokkalta szerencsésebbek egy vázában, mintha a "megszólalásig hasonló" műanyagot illesztene valaki a hall közepén álló edénybe.


Leginkább a lakáskultúra témakörébe tudom beleilleszteni és fenntartások nélkül dicsérni a látott ablakokat, tárgyakat. Önálló műalkotásként nehezebb lenne az értékelés és nyilván - ha nem is teljesen - de más lenne az elvárás is. A falközeli állapot persze a kiállításon nem sokat használ az üvegből készült tárgyak látványának, éppen az áttűnő fény játékától fosztja meg a látogatót, de nyilván "szegény ember vízzel főz" alapon készült a tárlat, s éppen elég anyagi szempontból is egy ilyen komplex anyag megteremtése kiállítási célból.


Magam, sokat megfordulva idegen lakásokban, nagyon örülnék, ha egy megfelelő környezetben ezeket a tárgyakat, üvegkompozíciókat látnám viszont. A trend talán kedvez az üvegművészet ezen ágának, s ha nem is a katedrálisok üvegablakainak léptékében és Chagall-i elvárásoknak megfelelve, de a modern ember ízlésvilágának alakításában mindenképpen pozitív hatású lehet már a kiállítás önmagában. Ehhez persze látni kell, amit őszintén ajánlok a soproniak figyelmébe.

- DI -



2004. március 08., hétfő 17:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület