CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. március 08., hétfő 17:23


Üvegművészetről otthonosan

Üvegművészetről otthonosan

Az üvegfestő Balogh Eszter tárlatát Füzi Edit nyitotta meg a Várkerület Galériában. Mielőtt bárkit is tárlatlátogatásra invitálnánk, szükségesnek tartom leszögezni, hogy egy tisztán iparművészeti jellegű, szecessziós tárlatot lát a látogató. Ha valaki ezen alapvetések figyelembevételével látogatja meg a kiállítást, igazán kulturált, a lakások egy részébe jól beilleszthető, tudatosan betervezhető tárgyakkal találja magát szemben.


Még azt is megreszkírozom, hogy az itt látható "ólomszegélyes" üvegvirágok sokkalta szerencsésebbek egy vázában, mintha a "megszólalásig hasonló" műanyagot illesztene valaki a hall közepén álló edénybe.


Leginkább a lakáskultúra témakörébe tudom beleilleszteni és fenntartások nélkül dicsérni a látott ablakokat, tárgyakat. Önálló műalkotásként nehezebb lenne az értékelés és nyilván - ha nem is teljesen - de más lenne az elvárás is. A falközeli állapot persze a kiállításon nem sokat használ az üvegből készült tárgyak látványának, éppen az áttűnő fény játékától fosztja meg a látogatót, de nyilván "szegény ember vízzel főz" alapon készült a tárlat, s éppen elég anyagi szempontból is egy ilyen komplex anyag megteremtése kiállítási célból.


Magam, sokat megfordulva idegen lakásokban, nagyon örülnék, ha egy megfelelő környezetben ezeket a tárgyakat, üvegkompozíciókat látnám viszont. A trend talán kedvez az üvegművészet ezen ágának, s ha nem is a katedrálisok üvegablakainak léptékében és Chagall-i elvárásoknak megfelelve, de a modern ember ízlésvilágának alakításában mindenképpen pozitív hatású lehet már a kiállítás önmagában. Ehhez persze látni kell, amit őszintén ajánlok a soproniak figyelmébe.

- DI -