CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Európa, magyarság, kereszténység

Január 22-én 18 órakor teljesen megtelt a Liszt Ferenc Kulturális Központ Liszt terme, még a pótszékekre is akadtak "vendégek". A teltházas rendezvényről, mely Sopron kétségkívül legnagyobb érdeklődéssel kísért rendezvényének bizonyult a 2004.évi Magyar Kultúra Napján.


A Fidelissima Kórus, mely a rendezvény hűséges szereplője annak első alkalmától fogva, mely már bizony kilenc éve volt, most sem hiányzott, és a bevezető Himnusz intonálása után két Kodály művet adott elő: a Sík Sándor versére írt Te Deumot és az 50. genfi zsoltárt. A kórus szereplése csattanós válasz mindazok számára, akik Sopron kultúráját emlegetik, miközben (egyetlenként a művészetek közül) világszínvonalú kórusa van a városnak. A nagy sikerű műsor után Szarka László lépett a pódiumra és üdvözölte a rendezők, a Soproni Kálvin Kör és a Keresztény Értelmiségiek Soproni Szervezete nevében a megjelenteket, röviden megemlékezett az elmúlt 9 év előadóiról, majd köszöntötte az est előadóját, Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjelt, és megkérte a címben szereplő előadás megtartására.


A bencés atya a tőle megszokott alapossággal, fényesen tiszta gondolatmenettel építette fel az előadást, megkérdőjelezhetetlen logikával vitte végig a gondolatot, mely Európa valódi egysége felé vitte a hallgatóságot. Miközben az alapot azzal a gondolattal vetette meg, hogy aki most indul Európába, az nem ér oda, mert már ott vagyunk, valamint az idézett vélemény, miszerint minden, ami magyar az európai, de csak az európai, amiben egy kis magyar is van, megteremtette a méltóság eddig annyira elfelejtett, valódi alapját, az emelt fejjel csatlakozás lehetőségét. A rendkívül összetett három fogalom egységét és egységesen összetett voltát számos nagy magyartól vett idézettel (Kodállyal indítva), irodalmi citálással (Nemes Nagy Ágnessel befejezve) világította meg, miközben az előadói pulpituson a laptopról kivetített képek segítették a hallottak memorizálását. Ebből a vázlatból követhető az előadás gondolatmenete.

A sok is-is-re végződő válaszhoz tartozó kérdések közül néhány ízelítőül: Mi az egységes EurópaEurópa?
Politikai egység?
Katonai szövetség?
Szabványrendszer?
Gazdasági érdekközösség?
Valójában talán - és ezt jelzi a kettős mondatvég-jel: Érték-közösség?!

Mi Európa:
földrajzi fogalom
kultúrtörténeti fogalom

Mi a Magyarság?
faj?
nép?
nemzet?
kultúra?

Mi a kereszténység?
Eszmerendszer?
Vallás?
Intézményrendszer?
Kultúra?

Korzenszky atya kitért, jól feldolgozható példákon keresztül bizonyítva az európai kultúra kettős pillérének meglétére az antikvitásban és a Bibliában. Szofoklész példáján beszélt az antikvitás erkölcsi alapokat nyújtó szerepéről, a választani tudásról, a jó és rossz, az igaz és hamis, a szép és rút között. Ezt követően

Mi a kereszténység?-tette fel a kérdést az előadó ismét
Nem ismeretrendszer (az is!)
Nem kultúra (az is!)
A válasz: a kereszténység É L E T F O R M A. Személyes kapcsolat (re-ligio) Istenhez Jézus Krisztus által. Életforma: „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért”. Kultúra: létrejönnek hatására és témarendszerén belül alkotások (irodalom, zene, építészet).

Mi a magyarság?
Nem faji kötődés
Azonos történelem
Azonos érzület
Vállalás

Korzenszky Richárd beszéde befejező részében az értékekről a valódi értékek megerősödéséről, a sajátos fokozott megbecsüléséről szólt, melyet maga a csatlakozás hoz létre a tárgyak, szabványok közössége mellett. Természetesen szükséges mindehhez az értékek valódi ismerete, melyek közül a nyelv, a gondolat kifejezője nélkülözhetetlen a kultúra, a magyar kultúra megőrzésében.
Az "europaer" körülmények, a kórus, a vastapssal "honorált" előadás, és annak nagyszámú és lelkes hallgatósága egyaránt aktuális és méltó megemlékezője volt a Magyar Kultúra Napjának Sopronban, az Európai Únióhoz való csatlakozás évében. Mindenkinek köszönet, akit megillet, a nagyszerű estéért!
- DI -



2004. január 22., csütörtök 22:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület