CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Megbízható színvonalon

Aki a még az évből hátralévő néhány nap valamelyikén a Pannónia Galériát választja, hogy a 2003. évet egy kiállítás megtekintésével zárja, az egy szemmel láthatóan kiegyensúlyozott, elégedett ember képeit tekintheti meg az első emeleti kiállítóhelyiség falain.

Nem fogja csalódás érni a látogatót: Grabner József semmit nem változott. Ugyanúgy nem változott a képek témája és technikája: a soproni akvarellfestészet múlt századi gyökereiből táplálkozó szín- és formavilágban mindenki felfedezheti szeretett városának legjellegzetesebb, de sokszor a hétköznapi szemlélő elől "eldugott", észrevétlen szépség-tárgyait.


Aki a képek immár évtizedek óta jól megszokható "előlátványában" megnyugszik, és így rohanja végig, mintegy "futóleltárként" a jelenlegi kiállítást, az a megszokott ecsetkezelés, az akvarell és határterülete, a tempera jellegzetes látványában nem fogja felfedezni a kiállítás talán egyetlen, a lehetséges jövő felé nyitó darabját, egy miniatűr utcarészletet.


Hogy a kiváncsivá tett olvasó lendületét el ne vegyem, ezt nem is fényképeztem le, nincs az illusztrációk között. Ha valaki veszi a fáradságot, és közelebbről is megnézi ezt a kis alkotást, a monumentalitás és a nagyvonalú forma- és ecsetkezelés egészen különleges példájával találkozhat.


Csak remélhetjük, hogy a mindannyiunknak oly kedves, és plain air festészetével immár alakjában is a soproni utcák szerves tartozékáva, látványának nemes elemévé avanzsált Grabner József örök fiatalságában hosszú távra a megállíthatatlan fejlődés egyik jelentős elemévé választja ki ezt a képet, hogy még sok meglepetésben is részünk lehessen e termékeny festői pálya - még reméljük, nagyon hosszú - hátralévő periódusában.
- DI -



2003. december 28., vasárnap 10:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület