CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. december 28., vasárnap 10:07


Megbízható színvonalon

Megbízható színvonalon

Aki a még az évből hátralévő néhány nap valamelyikén a Pannónia Galériát választja, hogy a 2003. évet egy kiállítás megtekintésével zárja, az egy szemmel láthatóan kiegyensúlyozott, elégedett ember képeit tekintheti meg az első emeleti kiállítóhelyiség falain.

Nem fogja csalódás érni a látogatót: Grabner József semmit nem változott. Ugyanúgy nem változott a képek témája és technikája: a soproni akvarellfestészet múlt századi gyökereiből táplálkozó szín- és formavilágban mindenki felfedezheti szeretett városának legjellegzetesebb, de sokszor a hétköznapi szemlélő elől "eldugott", észrevétlen szépség-tárgyait.


Aki a képek immár évtizedek óta jól megszokható "előlátványában" megnyugszik, és így rohanja végig, mintegy "futóleltárként" a jelenlegi kiállítást, az a megszokott ecsetkezelés, az akvarell és határterülete, a tempera jellegzetes látványában nem fogja felfedezni a kiállítás talán egyetlen, a lehetséges jövő felé nyitó darabját, egy miniatűr utcarészletet.


Hogy a kiváncsivá tett olvasó lendületét el ne vegyem, ezt nem is fényképeztem le, nincs az illusztrációk között. Ha valaki veszi a fáradságot, és közelebbről is megnézi ezt a kis alkotást, a monumentalitás és a nagyvonalú forma- és ecsetkezelés egészen különleges példájával találkozhat.


Csak remélhetjük, hogy a mindannyiunknak oly kedves, és plain air festészetével immár alakjában is a soproni utcák szerves tartozékáva, látványának nemes elemévé avanzsált Grabner József örök fiatalságában hosszú távra a megállíthatatlan fejlődés egyik jelentős elemévé választja ki ezt a képet, hogy még sok meglepetésben is részünk lehessen e termékeny festői pálya - még reméljük, nagyon hosszú - hátralévő periódusában.
- DI -