CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Giczy János festői poézise

Igen szép számú közönség gyűlt össze szombaton Giczy János festőművész köszöntésére a Körmendi Galériába.
A művész 70. születésnapja alkalmából rendezett tárlatot Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző nyitotta meg. Giczy Jánost a várost nevében Walter Dezső polgármester köszöntötte, aki a jubileumi évfordulón Civitas Fidelissima Oklevelet és ezüstérmét adott a művésznek.

Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző megnyitóbeszéde:

"Kevés híján 10-éve élek Sopronban. Túl a 60-on váltottam lakóhelyet. Memóriám már túl volt a fénykorán! Aggódva figyeltem magamat: hogyan sikerülhet a sok új-helyzet és sok új-arc közt eligazodnom?
A sors ajándékának tekintettem, - hogy Sopron megajándékozott néhány olyan személyiséggel, akik első látásra megjegyezhetők és senkivel össze nem téveszthetők!
Ilyen jelenség Giczy János, aki audio-vizuális módon egyéni karakterű. "Nagy-derék-ember", - mondanák rá szülőföldemen, de mégsem téveszthető össze a legendás hírű soproni kosárlabda csapat veteránjaival, - mert már a külső megjelenés is művészt sejtet ...

A Gizcy-jelenségnek ez csak az egyik része. - Az auditív-habitus nem kevésbé fontos.

Zenész-füleimnek is zene az a gyönyörűséges Sopron megyei-dialektus, amit "magas művészi körökben" - őszinte sajnálatomra, - rajta kívül senki sem beszél! - Feleségem azért hallgatja ezt különös gyönyörűséggel, mert hajszálpontosan e- nyelvet beszélte rég-elhunyt szeretett nagymamája! A KÖZÖS-NYELV magyarázata egyszerű, - egy térképről már régen eltűnt apró, immáron "utcanévvé" zsugorodott Sopron megyei falu - ALSZOPOR!

Egy idővel-dacoló, jelentéktelennek tűnő "leszármazottak" és elszármazottak emlékezetéből azonban kitörölhetetlen emlék a szülőföld! Giczy János földjéből kinőtt őstehetsége gyökereivel szorosan kapaszkodik immáron "nem-létező falujához" - annak emlékeiben még mindig-élő tradícióhoz!

Ezt a világot őrzi lelkében és közvetíti művészetével, próbálja felerősíteni, átlényegíteni, mint legfontosabbat! Nem véletlen, hogy a művész számára ezen legfontosabb téma köré csoportosul a kiállítás teljes anyaga mintegy "sorozatot képezve!"

Giczy János "saját útjához" ragaszkodó művészi emelkedőjének kapaszkodóin baktat rendületlenül. Erről belső bizonyosságom az, hogy munkáin addig dolgozik, részleteiben és összefüggéseiben is: amíg talányaitól megszabadul! llyenkor látom arcán a visszafogott bölcs-mosolyt! Üzenete úgy lényegretörő, hogy közben nem fél a metaforikus-átváltozásoktól sem. - Képei "túllátnak" önmagukon. - S épp ez készteti a nézőt töprengésre. Az élet alapvető szentségéhez közelít dogmatika-mentes szabadságával... Mintha a szakrális és profán-elemek ötvözése is ettől válna örömévé!

29 képe itt szinte sorozattá válva festi meg egész festői világát! Formaalkotó és uralkodó elem ebben a "hármas szárnyas-oltárok" változó vezérmotivikája. Az ősi "bibliai-képeket" nem archaizálja, hanem a homályos jövőnkbe vetíti! Mindjárt a sor elején:

"Eljött érte a felhőbe öltözött asszony". A "Hírhozók" is egyszerre kutatnak a múltban és a jövőben…Ide sorolható a "Sebesült" is, aki pietásan átlényegítően hat. Nem mondandója a bibliás igeszöveg, hanem a képek "átszövő-eleme!" Valamiféle "Stációkat" is megközelítő sorozatszerűség nyalábolja össze az "újragondoló" Giczy világát... Golgotája is kereszt-változataival üzenetértékű. De minden didaktikusságot kerül. A templomi és világi áhítatot közelíti hozzánk - célzatosság nélkül. De menti az ember gyérülő szótárát... Németh László mondása jut eszembe "az ember annyit ér amennyit érezni tud!" Jánoshoz közel áll a Vásárhelyi-iskola. Bizonyosan ezen keresztül a mi Németh Lászlónk is. De ezek csak sejtéseim. Pihentető a kiállításon az ezzel rokon egy paravánon jelenlévő Hat Aquarell. Vagy a Festő a Műértővel. Egy-egy kis epigrammás-fintorral... A természet is indirekten oldja a kiállítás katartikus-súlyát. Igen! Giczy János új harmóniára törekszik. Mintha az ő lelke is "békébe-oldódó" irányt venne.

Giczy János a maga útját-járó szerény művész a közeli napokban különös dolgot készül művelni. Utánozni fog engem és felhagyván a szerénységgel: "hetvenkedni kezd!"

Ady verssora a Te festői-poézisedhez is illik: "Az Isten van valamiként minden gondolatnak alján!"- Jókedviben adjon áldást és igaz ihletet további életedre a Teremtő!

Hölgyeim és Uraim! Ünnep közeledik! A külső talmi-csillogás helyett kívánom, hogy találkozzanak a Világ Világosságával,- ami csak a szívünkkel látható. Legyen megszentelt a karácsonyuk. Az elkövetkezendő új esztendőre, pedig adjon az Isten minden jó soproninak határtalan boldogságot! Köszönöm, hogy meghallgattak."

***

A művész 1997-ben Invitáció címmel önéletrajzi vallomásában írja: "szinte önmagától összeállt egy motívum-kincs, melyből a falunk, a föld, apám, anyám, nagyszüleim, az ő kezük nyomát őrző eszközök, mind-mind a képi beszéd részeivé szublimálhatók, olyan képi beszéd részeivé, amely talán képes kifejezni az egyéni élményeken túl egy tágabb régió gyötrelmeit és vágyakozásait. Ha leások a földbe vagy az emlékezetbe, s keresek kutatok régi holmik, eszközök, események után, sosemvoltnak vélt, de valójában csak elfelejtett dolgok kerülnek elő, ismerősökkel keveredve. Szürrealista világ ez: tárgyak, emberek, élők és rég meghaltak. Mindez egymás mellett, egymás alatt térben és időben".

Giczy János kiállítása január 5-ig tekinthető meg a Körmendi Galériában, naponta 10-18 óra között.



2003. december 22., hétfő 01:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület