CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. december 22., hétfő 01:45


Giczy János festői poézise

Giczy János festői poézise

Igen szép számú közönség gyűlt össze szombaton Giczy János festőművész köszöntésére a Körmendi Galériába.
A művész 70. születésnapja alkalmából rendezett tárlatot Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző nyitotta meg. Giczy Jánost a várost nevében Walter Dezső polgármester köszöntötte, aki a jubileumi évfordulón Civitas Fidelissima Oklevelet és ezüstérmét adott a művésznek.

Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző megnyitóbeszéde:

"Kevés híján 10-éve élek Sopronban. Túl a 60-on váltottam lakóhelyet. Memóriám már túl volt a fénykorán! Aggódva figyeltem magamat: hogyan sikerülhet a sok új-helyzet és sok új-arc közt eligazodnom?
A sors ajándékának tekintettem, - hogy Sopron megajándékozott néhány olyan személyiséggel, akik első látásra megjegyezhetők és senkivel össze nem téveszthetők!
Ilyen jelenség Giczy János, aki audio-vizuális módon egyéni karakterű. "Nagy-derék-ember", - mondanák rá szülőföldemen, de mégsem téveszthető össze a legendás hírű soproni kosárlabda csapat veteránjaival, - mert már a külső megjelenés is művészt sejtet ...

A Gizcy-jelenségnek ez csak az egyik része. - Az auditív-habitus nem kevésbé fontos.

Zenész-füleimnek is zene az a gyönyörűséges Sopron megyei-dialektus, amit "magas művészi körökben" - őszinte sajnálatomra, - rajta kívül senki sem beszél! - Feleségem azért hallgatja ezt különös gyönyörűséggel, mert hajszálpontosan e- nyelvet beszélte rég-elhunyt szeretett nagymamája! A KÖZÖS-NYELV magyarázata egyszerű, - egy térképről már régen eltűnt apró, immáron "utcanévvé" zsugorodott Sopron megyei falu - ALSZOPOR!

Egy idővel-dacoló, jelentéktelennek tűnő "leszármazottak" és elszármazottak emlékezetéből azonban kitörölhetetlen emlék a szülőföld! Giczy János földjéből kinőtt őstehetsége gyökereivel szorosan kapaszkodik immáron "nem-létező falujához" - annak emlékeiben még mindig-élő tradícióhoz!

Ezt a világot őrzi lelkében és közvetíti művészetével, próbálja felerősíteni, átlényegíteni, mint legfontosabbat! Nem véletlen, hogy a művész számára ezen legfontosabb téma köré csoportosul a kiállítás teljes anyaga mintegy "sorozatot képezve!"

Giczy János "saját útjához" ragaszkodó művészi emelkedőjének kapaszkodóin baktat rendületlenül. Erről belső bizonyosságom az, hogy munkáin addig dolgozik, részleteiben és összefüggéseiben is: amíg talányaitól megszabadul! llyenkor látom arcán a visszafogott bölcs-mosolyt! Üzenete úgy lényegretörő, hogy közben nem fél a metaforikus-átváltozásoktól sem. - Képei "túllátnak" önmagukon. - S épp ez készteti a nézőt töprengésre. Az élet alapvető szentségéhez közelít dogmatika-mentes szabadságával... Mintha a szakrális és profán-elemek ötvözése is ettől válna örömévé!

29 képe itt szinte sorozattá válva festi meg egész festői világát! Formaalkotó és uralkodó elem ebben a "hármas szárnyas-oltárok" változó vezérmotivikája. Az ősi "bibliai-képeket" nem archaizálja, hanem a homályos jövőnkbe vetíti! Mindjárt a sor elején:

"Eljött érte a felhőbe öltözött asszony". A "Hírhozók" is egyszerre kutatnak a múltban és a jövőben…Ide sorolható a "Sebesült" is, aki pietásan átlényegítően hat. Nem mondandója a bibliás igeszöveg, hanem a képek "átszövő-eleme!" Valamiféle "Stációkat" is megközelítő sorozatszerűség nyalábolja össze az "újragondoló" Giczy világát... Golgotája is kereszt-változataival üzenetértékű. De minden didaktikusságot kerül. A templomi és világi áhítatot közelíti hozzánk - célzatosság nélkül. De menti az ember gyérülő szótárát... Németh László mondása jut eszembe "az ember annyit ér amennyit érezni tud!" Jánoshoz közel áll a Vásárhelyi-iskola. Bizonyosan ezen keresztül a mi Németh Lászlónk is. De ezek csak sejtéseim. Pihentető a kiállításon az ezzel rokon egy paravánon jelenlévő Hat Aquarell. Vagy a Festő a Műértővel. Egy-egy kis epigrammás-fintorral... A természet is indirekten oldja a kiállítás katartikus-súlyát. Igen! Giczy János új harmóniára törekszik. Mintha az ő lelke is "békébe-oldódó" irányt venne.

Giczy János a maga útját-járó szerény művész a közeli napokban különös dolgot készül művelni. Utánozni fog engem és felhagyván a szerénységgel: "hetvenkedni kezd!"

Ady verssora a Te festői-poézisedhez is illik: "Az Isten van valamiként minden gondolatnak alján!"- Jókedviben adjon áldást és igaz ihletet további életedre a Teremtő!

Hölgyeim és Uraim! Ünnep közeledik! A külső talmi-csillogás helyett kívánom, hogy találkozzanak a Világ Világosságával,- ami csak a szívünkkel látható. Legyen megszentelt a karácsonyuk. Az elkövetkezendő új esztendőre, pedig adjon az Isten minden jó soproninak határtalan boldogságot! Köszönöm, hogy meghallgattak."

***

A művész 1997-ben Invitáció címmel önéletrajzi vallomásában írja: "szinte önmagától összeállt egy motívum-kincs, melyből a falunk, a föld, apám, anyám, nagyszüleim, az ő kezük nyomát őrző eszközök, mind-mind a képi beszéd részeivé szublimálhatók, olyan képi beszéd részeivé, amely talán képes kifejezni az egyéni élményeken túl egy tágabb régió gyötrelmeit és vágyakozásait. Ha leások a földbe vagy az emlékezetbe, s keresek kutatok régi holmik, eszközök, események után, sosemvoltnak vélt, de valójában csak elfelejtett dolgok kerülnek elő, ismerősökkel keveredve. Szürrealista világ ez: tárgyak, emberek, élők és rég meghaltak. Mindez egymás mellett, egymás alatt térben és időben".

Giczy János kiállítása január 5-ig tekinthető meg a Körmendi Galériában, naponta 10-18 óra között.