CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Szellem igazsága és az Igaz szerint való gondolkodás avagy a fizika megmentése
Megjelent a 1997-2001 időszak Mikola Sándor nevével fémjelzett, országos tehetségkutató fizikaversenyek feladatait és megoldásait tartalmazó kötete és a Vermes Évkönyv 2003.

    Mikola Sándor Országos Tehetségkutató fizikaverseny 1997-2001 Feladatok és megoldások címmel jelent meg a Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány kiadásában az a gyűjteményes kötet, amely a soproni versenyközpont fizikaversenyeinek anyagát közli.
    Azt is mondhatnánk, hogy egy szűk – a fizikával versenyszinten foglalkozó tanárok és diákok táborát – réteget érdekelheti a könyv, de megjelenése mégis szót érdemel.
    Egyrészt azért, mert a kötet előszavában az ismert tudós, Dr.  Wiedemann László által megfogalmazott gondolatok nem kizárólag a fizikatanítás jelenlegi helyzetéről szólnak, hanem általános jelenségre hívják fel a figyelmet.
    ,,A természettudományok – és részben a matematika – súlya az oktatásban fokozatosan a háttérbe szorult. Érthetően ezt igen nehezményezik az érdekelt tanárok. Jelenleg másfél – két óra között van a heti fizika óraszám. Ugyanakkor korábban is kezdődik a tárgy tanítása, így kettős nehézséget is jelent; kevés is, sok is. Az életkori értés még hiányzik, ugyanakkor a kirótt anyagot ennyi órában csak felszínesen, a címszavakban rejlő megejtő nagyvonalúsággal lehet tanítani. Ott állunk tehát, a megemészthetetlen, dagályos ismerethalmaz közepén. Többek között a fenti helyzet is magával hozza és kiterebélyesíti azt az általános, jelenleg érvényes averziót a fizika iránt, melynek művelése analizáló és kontemplatív gondolkodást igényel. A gondolkodás mintegy ,,megszalad" a gyors, külső sikerek irányába, és lasanként az Igaz a Hasznossal helyettesítendő; ekvivalens lesz vele. Az új fejlemények tehát, a tárgy iránti érdektelenségekben is jelentkeznek. Így a tehetség más kritériumokat nyer. Mi, lehetséges, hogy a XIX. és a XX. század etikájában és analítikus gondolkodásában ítélkezünk, és nem a Létezés Véletlennek kitett formáiban. A jelenkori ember is bizonyosságot keres, és létének igazolását az eszméletvesztésig felgyorsított Tevékenységben, az Esemény, az Akció abszolutizálásában látja, ahol a brutális Ego és a legyőzendő Vlág egyszerűsített képe a hajtóerő; mindez mint pillnatnyi esendő, de felülmúlhatatlan érték." - írja Wiedemann László.
    A mintaszerűen szerkesztett könyv a magas fizikára való tanítás mellett a Rend és az Igaz tiszteletére is tanítják a világ megismérést célzó tudományággal foglalkozókat; egyik legjelesebb soproni képviselője, Nagy Márton tanár úr 36 éve elindított tehetséggondozó versenyeire is ráirányítják a szakma figyelmét, és mindazokét, akik a fizikafeladatokat ugyan nem fogják megoldani, de a könyv szerkesztésében, és kiadásában vállalt kiatartó munka és elkötelezettség láttán, a fizikatanárok továbbképzését, a tehetséges diákok további felkészülését segítő mű kézbevételével biztató példáját tapasztalják annak, hogy – a maguk terlütén és módján – a magasabb szintű moralitás és intellektuális magatartásformák érvényesülése érdekében egyenként is tehetnek, és nem is keveset.
    A Mikola Sándorról elnevezett középiskolai fizikaversenyek feladataiból és megoldásaiból összeállított, 344 oldalas kötet a Fizika verseny 1981-1996 Feladatok, megoldások (Nemzeti Tankönyvkiadó, 1997) gyűjtemény folytatása. A könyv, amely nem hiányozhat egyetlen fizikatanár, vagy középiskolai diák könyvtárából sem, tartalmazza a versenyek győzteseinek arcképcsarnokát, a résztvevők iskola- , helységnév-, valamint megyenévmutatóját, az Országos Tehetséggondozó Fizikaverseny első versenybizottsága és fő támogatóinak arcképcsarnokát.
    Mikola Sándor Országos Tehetségkutató fizikaverseny Feladatokés megoldások; Kiadó: Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány, Sopron, 2003; Komáromi Nyomda és Kiadó Kft.


Vermes Évkönyv 2003

    Az előző kötettel szinte egyidőben jelent meg a Vermes Évkönyv, amely a Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Soproni Csoportja 2002/2003 tanévi tevékenységéről szóló beszámolója mellett a társaság jövő évi eseménynaptárát is tartalmazza, továbbá a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny, a Békésy György Fizika Emlékverseny, a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny beszámolóit – a feladatokat és azok megoldásait, a díjazottakat – is közli. Az Alapítvány évi díjazottjainak arcképes bemutatása mellett a Vermes Évkönyv A soproni fizikaversenyek távolabbi jelentősége és kiterjesztése címmel Dr. Wiedemann László – a cyberpress oldalain már közölt – bevezető gondolatai mellett, a Sopronban rendezett fizika tanulmányi versenyekről szóló konferencia beszámolóját tartalmazza.
    A konferencia témái – Didaktikai meggondolások a fizikatanításról, a Fizika tanulmányi versenyek ügye – a soproni szervezésű  versenyek szakmai kérdései köré csoportosultak, ugyanakkor a tárgy tanításának manapság érvényes jellemvonásának ábrázolásával, megváltozott körülményeinek felvázolásával együtt, több értékes és figyelmet érdemlő javaslat született, együtt azzal az elgondolkodtató felszólítással, amely a konferencia beszámolójában is megjelent: ,,Meg kell mentenünk a fizikát!"
A kötetben Hogy csodálkozna Galilei... címmel Szalai Tamás, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium  (Líceum) a Természet Világa diákpályázatára érkezett munkája is olvasható.
(Vermes Évkönyv; Kiadó: Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány, Sopron 2003; Hillebrand Nyomda Kft. Sopron)

T.É.

Kapcsolódó cikkek:

A soproni fizikaversenyek távolabbi jelentősége és kiterjesztése

Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok

Nemzetközi fizikaverseny Sopronban

Rangos szakmai elismerés a Berzsenyi fizikatanárának



2003. november 28., péntek 14:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület