CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. november 28., péntek 14:00


,,A Szellem igazsága és az Igaz szerint való gondolkodás' - avagy a Fizika megmentése

A Szellem igazsága és az Igaz szerint való gondolkodás avagy a fizika megmentése
Megjelent a 1997-2001 időszak Mikola Sándor nevével fémjelzett, országos tehetségkutató fizikaversenyek feladatait és megoldásait tartalmazó kötete és a Vermes Évkönyv 2003.

    Mikola Sándor Országos Tehetségkutató fizikaverseny 1997-2001 Feladatok és megoldások címmel jelent meg a Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány kiadásában az a gyűjteményes kötet, amely a soproni versenyközpont fizikaversenyeinek anyagát közli.
    Azt is mondhatnánk, hogy egy szűk – a fizikával versenyszinten foglalkozó tanárok és diákok táborát – réteget érdekelheti a könyv, de megjelenése mégis szót érdemel.
    Egyrészt azért, mert a kötet előszavában az ismert tudós, Dr.  Wiedemann László által megfogalmazott gondolatok nem kizárólag a fizikatanítás jelenlegi helyzetéről szólnak, hanem általános jelenségre hívják fel a figyelmet.
    ,,A természettudományok – és részben a matematika – súlya az oktatásban fokozatosan a háttérbe szorult. Érthetően ezt igen nehezményezik az érdekelt tanárok. Jelenleg másfél – két óra között van a heti fizika óraszám. Ugyanakkor korábban is kezdődik a tárgy tanítása, így kettős nehézséget is jelent; kevés is, sok is. Az életkori értés még hiányzik, ugyanakkor a kirótt anyagot ennyi órában csak felszínesen, a címszavakban rejlő megejtő nagyvonalúsággal lehet tanítani. Ott állunk tehát, a megemészthetetlen, dagályos ismerethalmaz közepén. Többek között a fenti helyzet is magával hozza és kiterebélyesíti azt az általános, jelenleg érvényes averziót a fizika iránt, melynek művelése analizáló és kontemplatív gondolkodást igényel. A gondolkodás mintegy ,,megszalad" a gyors, külső sikerek irányába, és lasanként az Igaz a Hasznossal helyettesítendő; ekvivalens lesz vele. Az új fejlemények tehát, a tárgy iránti érdektelenségekben is jelentkeznek. Így a tehetség más kritériumokat nyer. Mi, lehetséges, hogy a XIX. és a XX. század etikájában és analítikus gondolkodásában ítélkezünk, és nem a Létezés Véletlennek kitett formáiban. A jelenkori ember is bizonyosságot keres, és létének igazolását az eszméletvesztésig felgyorsított Tevékenységben, az Esemény, az Akció abszolutizálásában látja, ahol a brutális Ego és a legyőzendő Vlág egyszerűsített képe a hajtóerő; mindez mint pillnatnyi esendő, de felülmúlhatatlan érték." - írja Wiedemann László.
    A mintaszerűen szerkesztett könyv a magas fizikára való tanítás mellett a Rend és az Igaz tiszteletére is tanítják a világ megismérést célzó tudományággal foglalkozókat; egyik legjelesebb soproni képviselője, Nagy Márton tanár úr 36 éve elindított tehetséggondozó versenyeire is ráirányítják a szakma figyelmét, és mindazokét, akik a fizikafeladatokat ugyan nem fogják megoldani, de a könyv szerkesztésében, és kiadásában vállalt kiatartó munka és elkötelezettség láttán, a fizikatanárok továbbképzését, a tehetséges diákok további felkészülését segítő mű kézbevételével biztató példáját tapasztalják annak, hogy – a maguk terlütén és módján – a magasabb szintű moralitás és intellektuális magatartásformák érvényesülése érdekében egyenként is tehetnek, és nem is keveset.
    A Mikola Sándorról elnevezett középiskolai fizikaversenyek feladataiból és megoldásaiból összeállított, 344 oldalas kötet a Fizika verseny 1981-1996 Feladatok, megoldások (Nemzeti Tankönyvkiadó, 1997) gyűjtemény folytatása. A könyv, amely nem hiányozhat egyetlen fizikatanár, vagy középiskolai diák könyvtárából sem, tartalmazza a versenyek győzteseinek arcképcsarnokát, a résztvevők iskola- , helységnév-, valamint megyenévmutatóját, az Országos Tehetséggondozó Fizikaverseny első versenybizottsága és fő támogatóinak arcképcsarnokát.
    Mikola Sándor Országos Tehetségkutató fizikaverseny Feladatokés megoldások; Kiadó: Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány, Sopron, 2003; Komáromi Nyomda és Kiadó Kft.


Vermes Évkönyv 2003

    Az előző kötettel szinte egyidőben jelent meg a Vermes Évkönyv, amely a Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Soproni Csoportja 2002/2003 tanévi tevékenységéről szóló beszámolója mellett a társaság jövő évi eseménynaptárát is tartalmazza, továbbá a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny, a Békésy György Fizika Emlékverseny, a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny beszámolóit – a feladatokat és azok megoldásait, a díjazottakat – is közli. Az Alapítvány évi díjazottjainak arcképes bemutatása mellett a Vermes Évkönyv A soproni fizikaversenyek távolabbi jelentősége és kiterjesztése címmel Dr. Wiedemann László – a cyberpress oldalain már közölt – bevezető gondolatai mellett, a Sopronban rendezett fizika tanulmányi versenyekről szóló konferencia beszámolóját tartalmazza.
    A konferencia témái – Didaktikai meggondolások a fizikatanításról, a Fizika tanulmányi versenyek ügye – a soproni szervezésű  versenyek szakmai kérdései köré csoportosultak, ugyanakkor a tárgy tanításának manapság érvényes jellemvonásának ábrázolásával, megváltozott körülményeinek felvázolásával együtt, több értékes és figyelmet érdemlő javaslat született, együtt azzal az elgondolkodtató felszólítással, amely a konferencia beszámolójában is megjelent: ,,Meg kell mentenünk a fizikát!"
A kötetben Hogy csodálkozna Galilei... címmel Szalai Tamás, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium  (Líceum) a Természet Világa diákpályázatára érkezett munkája is olvasható.
(Vermes Évkönyv; Kiadó: Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány, Sopron 2003; Hillebrand Nyomda Kft. Sopron)

T.É.

Kapcsolódó cikkek:

A soproni fizikaversenyek távolabbi jelentősége és kiterjesztése

Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok

Nemzetközi fizikaverseny Sopronban

Rangos szakmai elismerés a Berzsenyi fizikatanárának