CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Megáldották Bükfürdő új kápolnáját

Megépült a Vas megyei Bükfürdő új ökumenikus kápolnája. A Közép-Európa legnagyobb és egyik leghíresebb gyógyfürdője mellé épített templomot a településen élő 79 éves Jezierski Lászlóné Katalin asszony álmodta meg évekkel ezelőtt. A több mint 30 millió forintos építkezés költségének javarészét is ő állta. Az álom most - bár nehézségek árán - valósággá vált.

    A   kápolnát - az eredetileg tervezettnél két hónappal később - október 25-én, szombaton délután áldották meg. Az eseményre és magára a templomra kíváncsi hívek egy része kiszorult a házból a szentmise alatt.

    ,,A kápolnát nem önmagának, hanem a közösség, a történelmi egyház hívei számára építtette Katalin asszony, ezzel Istent kívánja szolgálni. Legyen hála neki, a mindenható Istennek és mindazoknak, akik segítettek. Aki ide belép, legyen bármilyen vallású, felfedez-heti saját vallásának szimbólumait” – hangzott el a bensőséges ceremónián, amelyen a helyi Szent Klemens kórus közreműködött.
    A nyugdíjas éveire az Egyesült Államokból hazatelepülő 79 éves Jezierski Lászlóné Bükön talált új otthonra. Hét évvel ezelőtt határozta el, hogy ökumenikus kápolnát építtet a településen. A munkálatokhoz szükséges 25 millió forint nagyobb részét Kati néni adta, a többi pénz előteremtésére alapítványt hozott létre, ezenkívül nagy szükség volt a hívők forintjaira is.
    Az építkezés - Gáspár Péter tervei alapján - 2002 szeptemberében kezdődhetett meg az önkormányzat által biztosított 6200 négyzetméteres telken. Kati néni az elmúlt egy év alatt fáradhatatlanul intézte a templom ügyeit: szervezett, telefonált, pénzt gyűjtött. A munkálatok költsége végül meghaladta a 30 millió forintot.
    A kápolnában hétfőnként 16 óra 30 perckor tartanak szentmisét. Hamarosan lesz fűtés is és megérkezik az orgona; tavasztól pedig szabadtéri koncerteknek is helyet ad Bükfürdő legújabb, ökumenikus templomának udvara.
     Jezierski Lászlónéval nterjú is készül, amelyet hamarosan a cyberpress.sopron oldalain olvashatnak..

Tóth Anita Lilla
 
 



2003. november 02., vasárnap 21:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület