CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. november 02., vasárnap 21:11


Megáldották Bükfürdő új kápolnáját

Megáldották Bükfürdő új kápolnáját

Megépült a Vas megyei Bükfürdő új ökumenikus kápolnája. A Közép-Európa legnagyobb és egyik leghíresebb gyógyfürdője mellé épített templomot a településen élő 79 éves Jezierski Lászlóné Katalin asszony álmodta meg évekkel ezelőtt. A több mint 30 millió forintos építkezés költségének javarészét is ő állta. Az álom most - bár nehézségek árán - valósággá vált.

    A   kápolnát - az eredetileg tervezettnél két hónappal később - október 25-én, szombaton délután áldották meg. Az eseményre és magára a templomra kíváncsi hívek egy része kiszorult a házból a szentmise alatt.

    ,,A kápolnát nem önmagának, hanem a közösség, a történelmi egyház hívei számára építtette Katalin asszony, ezzel Istent kívánja szolgálni. Legyen hála neki, a mindenható Istennek és mindazoknak, akik segítettek. Aki ide belép, legyen bármilyen vallású, felfedez-heti saját vallásának szimbólumait” – hangzott el a bensőséges ceremónián, amelyen a helyi Szent Klemens kórus közreműködött.
    A nyugdíjas éveire az Egyesült Államokból hazatelepülő 79 éves Jezierski Lászlóné Bükön talált új otthonra. Hét évvel ezelőtt határozta el, hogy ökumenikus kápolnát építtet a településen. A munkálatokhoz szükséges 25 millió forint nagyobb részét Kati néni adta, a többi pénz előteremtésére alapítványt hozott létre, ezenkívül nagy szükség volt a hívők forintjaira is.
    Az építkezés - Gáspár Péter tervei alapján - 2002 szeptemberében kezdődhetett meg az önkormányzat által biztosított 6200 négyzetméteres telken. Kati néni az elmúlt egy év alatt fáradhatatlanul intézte a templom ügyeit: szervezett, telefonált, pénzt gyűjtött. A munkálatok költsége végül meghaladta a 30 millió forintot.
    A kápolnában hétfőnként 16 óra 30 perckor tartanak szentmisét. Hamarosan lesz fűtés is és megérkezik az orgona; tavasztól pedig szabadtéri koncerteknek is helyet ad Bükfürdő legújabb, ökumenikus templomának udvara.
     Jezierski Lászlónéval nterjú is készül, amelyet hamarosan a cyberpress.sopron oldalain olvashatnak..

Tóth Anita Lilla