CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

 Örökségünk: a reformáció korának Bibliája
A Líceumban rendezett kiállításon a ritka kötetek között látható Luther Márton Bibllia-fordítása, a német vallásos lélek, irodalmi nyelv egyik legértékesebb kincse

    1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi várkapura.
    A ,,tan" alapja a Szentírás volt: a bűnbocsánat és az üdvösség nem az önnön érdemtől, hanem egyedül Isten kegyelmétől függ. Luther sok vívódás útján szerzett felismerése, majd annak közzétele, –  amellyel az ágoston-rendi szerzetes tulajdonképpen egy szűkkörű teológiai vitát szeretett volna kezdeményezni – elindította a reformációt, azt a folyamatot, amely a hitéletben, és egyházi életben hozott változások mellett a Biblia anyanyelvre való lefordításával korszakos hatást gyakorolt az emberiségre.

     A protestánsok szervező keze alatt megújult az egész közép- és felsőfokú oktatás, a tudomány vívmányai közkincsévé váltak a protestáns iskoláknak, maga Luther is sokat tett a népoktatás érdekében. A reformáció eszméi átalakították a társadalmi életköröket, segítették a népjólét fejlődését, jótékony hatással voltak a gazdasági élet fejlődésére. A művelődésre és a művészetekre – zene, költészet – szintén máig tartó hatással volt a reformáció.

    A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium két reformáció heti rendezvényt szervez.
Hétfőn a Líceum dísztermében nyílt meg a tizenhatodik századi eredeti bibliafordításokat bemutató tárlat. Az igen értékes anyagot bemutató kiállítást Tölli Balázs líceumigazgató nyitotta meg.
    ,,Nem tettem semmit, az Igét hagytam cselekedni" - idézte Luther Márton szavait az igazgató, aki megemlékezett az ősökről, azokról, akik  évszázodokon keresztül hitték, hogy a Szentírás Isten szava, és aszerint éltek.
    Az Augsburgban 1507-ben nyomtatott példány mellett láthatók a Worms-ban 1527-ben és az 1529-es esztendőkben nyomtatott példányok, majd az 1546-os Bázelben kiadott, latin nyelvű Szentírás.Dávid Zsoltárai egy 1554-es ferrarai kiadásban, és további olasz (1553), horvát (1563), cseh, görög nyelvű Bibliák mellett egy görög-latin, és Sylvester János Új Testamentuma (1541-es hasonmás) is látható.

    Luther bibliafordítása is látható a kiállításon. A Wartburg várában tíz hónapig tartó tartózkodása alatt fogott a fordításba, a ,,német próféta", amely a német vallásos léleknek, nyelnek, irodalomnak egyik legértékesebb kincse.
    Az igen értékes köteteket a Soproni Evangélikus Gyülekezet és a Líceum könyvtárának gyűjteményéből valók, valamint magángyűjtőktől származnak. Tölli Balázs azt is elmondta, hogy a gyülekezeti, líceumi könyvtárban és magánszemélyeknél fellelhető gazdag gyűjtemény kis töredékét sikerült kiállítani, ezért a Líceum szándéka szerint  a kiállításnak folytatása lesz. A reformáció korából származó Bibliák után további értékes példányait állítják ki a világ legolvasottabb könyvének, bemutatva annak különböző változatait a kezdetektől napjainkig.
    Talán majd az az idő is elérkezik, amikor a Líceum öreg könyvtárából elvitt (eltávolított?) példányok is visszakerülnek.

    A Líceum dísztermében a tárlat, az iskola titkárságán, a 99- 512-430-as telefonszámon való előzetes bejelentkezést követően tekinthető meg, október 31-ig, a reformáció napjáig.

    A reformáció hetének újabb eseménye lesz az október 30-án, csütörtökön, 17.00 órakor a díszteremben ,,A jövő egyháza - az egyház jövője" címmel tartott pódiumbeszélgetés, amelyen a történelmi egyházak soproni képviselői vesznek részt.

T.É.

.



2003. oktĂłber 29., szerda 00:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület