CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Soproni Szemle 2003/3.

Megjelent a Soproni Szemle 2003. (ötvenhetedik évfolyam) harmadik száma. A puritán, de igényesen tervezett - és kivitelezett - borítójú, 312 oldalas kiadvány három fejezetnyi hasznos tartalommal bír csakúgy a Sopron és környéke történetével foglakozók, mint a soproni loálpatrióták és támogatók számára.

A kiadvány bevezetőjében ifj. Sarkady Sándor köszönti a nyolcvanadik évét betöltött Dávidházy Istvánt, a Soproni Szemle munkatársát.

A "Túl az élet delén" fejezetben három írást találunk:

  • Majorossy Juditnak "A város közepén - a társadalom peremén. A szegények helye a középkori Sopron életében" címmel, egy jelentősen szélesebb látószögű, konferenciára írt előadásának adaptált, "Sopronra kihegyezett" változata olvasható. A szűkebbre fogott tanulmányban talán kényszerű kötelesség a legkézzelfoghatóbb intézményt, az ispotályt, annak hármas (kórház, szegényotthon és zarándokház) funkcióját együtt tárgyalni, a soproni szegényekkel való törődést pedig csaknem a végrendeletekkel, az azokban hagyományozott pénz elköltésével azonosítani. A történész forrásai ugyanakkor a középkori vallásosság és hit nagyon is hétköznapi vetületét tárgyilagosan jelenítik meg, s a tudomány módszertana szerint megbízható tárgyalási módban fogalmazza meg a levonható következtetéseket. Azzal a megjegyzéssel, hogy ezek az adatok nyilván egy részét, szeletét képezik a szegények életének a középkori Sopronban, élvezetes és tanulságos olvasmány Majorossy Judit cikke.
  • Katona Csaba a Jéhn patikus család két nemzedékéről emlékezik meg igényes részletességgel cikkében.
  • Talán Mindenszentek-Halottak napja közeledtével még aktuálisabb a harmadik írás, Varga Imréné tollából: Adatok a 20.századi soproni temetkezési vállalkozók történetéhez. Két, e század eleji: egy katolikus és egy evangélikus, temetkezési vállalkozást mutat be, miután mindkét felekezet új temetőjének megnyitására részletesen kitér. A kor temetkezési szokásait és azok hangulatát is megjelenítő írása jó összegzője a témának.

    A "Műhely" című részt

  • Városí Ágnes cikke, melyet a Lábasházban 2002. ápr.28-jún.9-ig nyitva tartott Szent és profán - az emberi élet fordulói című kiállításról írt, nyitja meg. A kiállítás rendezői gondolatmenetét szinkron tükröző írás még így, utólag is tanulságos olvasmány.
  • Dominkovits Péter és Horváth József "17.századi Sopron vármegyei végrendeletek. Pótlás I. című közlése a metodikai leírásokkal együtt pontosan azt adja, amit a cím takar. A forrás-könyv tulajdonosai számára minden bizonnyal különösen hasznos adalék, annak kiegészítése.
  • Körmendi Tamás részletesen taglalja most megjelent eszmefuttatásában A sopronhorpácsi monostor Árpád-kori történetének vitás kérdéseit. Az elolvasott részből komplex ismeretanyag nyerhető mind a templom építéstörténetére, mind a magyarországi és a környező települések egyház és szerzetesi közösségtörténetére vonatkozóan.
  • Végül ebben a részben olvashatjuk Askercz Évától a Anton Sigel akvarelljei kiállítás katalógusszövegét, jegyzetekkel.

    A befejező fejezetben Soproni Könyvespolc címmel a Sopronnal és környékével kapcsolatos megjelent könyvek ismertetőit tartalmazza a Soproni Szemle legújabb száma.Bariska István a Turbuly Éva szerkesztette "A város térben és időben. Sopron kapcsolatrendszerének változásai", Székely Zoltán a "Tárgyak Sopron 725 éves történetéből" kiállítási katalógusáról, Szende Katalin Gömöri János: "Castrum Supron. Sopron vára az Árpád-korban", Horváth József pedig Turbuly Éva: "Sopron vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái II. 1595-1608." c. könyvéről közöl ismertetőt.

    A Soproni Szemle ezen száma jól szerkesztett, tartalmas, a városszépítés-városvédelem nemes célját ugyanolyan jól szolgálja, mint a magas szintű helytörténet-művelést és ismeretterjesztést. Egy jelenleg ilyen anyagi háttérrel rendelkező, mégoly tekintélyes múltú város sem engedheti meg magának, hogy hasonló típusú periodikája csupa eredeti közleményt tegyen közzé (nyilván ideális helyzetben a másodközlésekre, átírásokra csak eredetiben kellene hivatkozni ). Fura mód ezek a dupla közlések éppen most, szegénységünkben a fennmaradás nemes esélyét jelentik egy ilyen nagy előzményekkel bíró lap számára is.
    A Soproni Szemle igényes kivitele a Hillebrand Nyomda munkáját dicséri.
    - DI -



    2003. október 23., csütörtök 10:21


    címlap zóna archívum




  • © 1999-2007, Internet Sopron Egyesület