CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. október 23., csütörtök 10:21


Soproni Szemle 2003/3.

Soproni Szemle 2003/3.

Megjelent a Soproni Szemle 2003. (ötvenhetedik évfolyam) harmadik száma. A puritán, de igényesen tervezett - és kivitelezett - borítójú, 312 oldalas kiadvány három fejezetnyi hasznos tartalommal bír csakúgy a Sopron és környéke történetével foglakozók, mint a soproni loálpatrióták és támogatók számára.

A kiadvány bevezetőjében ifj. Sarkady Sándor köszönti a nyolcvanadik évét betöltött Dávidházy Istvánt, a Soproni Szemle munkatársát.

A "Túl az élet delén" fejezetben három írást találunk:

  • Majorossy Juditnak "A város közepén - a társadalom peremén. A szegények helye a középkori Sopron életében" címmel, egy jelentősen szélesebb látószögű, konferenciára írt előadásának adaptált, "Sopronra kihegyezett" változata olvasható. A szűkebbre fogott tanulmányban talán kényszerű kötelesség a legkézzelfoghatóbb intézményt, az ispotályt, annak hármas (kórház, szegényotthon és zarándokház) funkcióját együtt tárgyalni, a soproni szegényekkel való törődést pedig csaknem a végrendeletekkel, az azokban hagyományozott pénz elköltésével azonosítani. A történész forrásai ugyanakkor a középkori vallásosság és hit nagyon is hétköznapi vetületét tárgyilagosan jelenítik meg, s a tudomány módszertana szerint megbízható tárgyalási módban fogalmazza meg a levonható következtetéseket. Azzal a megjegyzéssel, hogy ezek az adatok nyilván egy részét, szeletét képezik a szegények életének a középkori Sopronban, élvezetes és tanulságos olvasmány Majorossy Judit cikke.
  • Katona Csaba a Jéhn patikus család két nemzedékéről emlékezik meg igényes részletességgel cikkében.
  • Talán Mindenszentek-Halottak napja közeledtével még aktuálisabb a harmadik írás, Varga Imréné tollából: Adatok a 20.századi soproni temetkezési vállalkozók történetéhez. Két, e század eleji: egy katolikus és egy evangélikus, temetkezési vállalkozást mutat be, miután mindkét felekezet új temetőjének megnyitására részletesen kitér. A kor temetkezési szokásait és azok hangulatát is megjelenítő írása jó összegzője a témának.

    A "Műhely" című részt

  • Városí Ágnes cikke, melyet a Lábasházban 2002. ápr.28-jún.9-ig nyitva tartott Szent és profán - az emberi élet fordulói című kiállításról írt, nyitja meg. A kiállítás rendezői gondolatmenetét szinkron tükröző írás még így, utólag is tanulságos olvasmány.
  • Dominkovits Péter és Horváth József "17.századi Sopron vármegyei végrendeletek. Pótlás I. című közlése a metodikai leírásokkal együtt pontosan azt adja, amit a cím takar. A forrás-könyv tulajdonosai számára minden bizonnyal különösen hasznos adalék, annak kiegészítése.
  • Körmendi Tamás részletesen taglalja most megjelent eszmefuttatásában A sopronhorpácsi monostor Árpád-kori történetének vitás kérdéseit. Az elolvasott részből komplex ismeretanyag nyerhető mind a templom építéstörténetére, mind a magyarországi és a környező települések egyház és szerzetesi közösségtörténetére vonatkozóan.
  • Végül ebben a részben olvashatjuk Askercz Évától a Anton Sigel akvarelljei kiállítás katalógusszövegét, jegyzetekkel.

    A befejező fejezetben Soproni Könyvespolc címmel a Sopronnal és környékével kapcsolatos megjelent könyvek ismertetőit tartalmazza a Soproni Szemle legújabb száma.Bariska István a Turbuly Éva szerkesztette "A város térben és időben. Sopron kapcsolatrendszerének változásai", Székely Zoltán a "Tárgyak Sopron 725 éves történetéből" kiállítási katalógusáról, Szende Katalin Gömöri János: "Castrum Supron. Sopron vára az Árpád-korban", Horváth József pedig Turbuly Éva: "Sopron vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái II. 1595-1608." c. könyvéről közöl ismertetőt.

    A Soproni Szemle ezen száma jól szerkesztett, tartalmas, a városszépítés-városvédelem nemes célját ugyanolyan jól szolgálja, mint a magas szintű helytörténet-művelést és ismeretterjesztést. Egy jelenleg ilyen anyagi háttérrel rendelkező, mégoly tekintélyes múltú város sem engedheti meg magának, hogy hasonló típusú periodikája csupa eredeti közleményt tegyen közzé (nyilván ideális helyzetben a másodközlésekre, átírásokra csak eredetiben kellene hivatkozni ). Fura mód ezek a dupla közlések éppen most, szegénységünkben a fennmaradás nemes esélyét jelentik egy ilyen nagy előzményekkel bíró lap számára is.
    A Soproni Szemle igényes kivitele a Hillebrand Nyomda munkáját dicséri.
    - DI -