CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Gellér D. István festőművész

A Körmendi Galéria négy új kiállításából, melyek szeptember 13-án nyíltak, a festészetet Gellér D. István képviseli. (A kapu alatt jobbra található kéttermes kiállítóhelyiségben tessék keresni.)


A tárlat révén a modern magyar művészet egy fontos korszakáról, annak formai kultúrájáról, továbbéléséről alkothat képet a látogató. A szabad művészetek mindent elborító sokirányúságában aránylag tiszta irányzat az Európai Iskolát követő Szentendrei Iskola alkotói vonala. Az anno önmagukat publikáló művészek illetve a művészettörténészek által az alkotókat jellemző meghatározás szerint az e csoporthoz tartozók a bartóki zenei metódus képzőművészeti megfelelését keresték. Alkotói és gyűjtési helyük szerint - motívumokat gyűjtöttek Szigetmonostoron, Szentendrén (főleg sírkövek formai jegyeit, a kisvárosi, iparos folklór elemeit) - Szentendrei (Grafikus) Műhelynek is szokás nevezni festők-grafikusok ezen csoportját, akik a gyűjtött motívumokat alkotásaikon keresztük hozták- emelték be művészetük által a grand artba.


Az eredeti csoport műveinek nagy részét a szerigráfiának nevezett szitanyomatok alkották. (A szerigráfia a szitanyomatnak az a változata, amelynél a sablont a művész maga készíti. A nyomat korlátozott példányszámban készül, a művész egyenkénti aláírásával valamennyi példány eredeti műnek számít.) A stílus nélkülözhetetlen elemei az organikus formák, melyek egyenként, párosítva, a kompozíció egyensúlyát biztosítva - ellentétesen vagy egymást kiegészítve színeikben, alakjukban - jelennek meg a felületeken.


Gellér D. István valamiképpen ezt a csoportot, ezen csoport munkáinak folytatását jelenti személyében és munkáinak szellemében, ha technikájában különbözik is (olaj) az immár klasszikusnak számító megoldástól, a szerigráfiától. Kompozíciói, alakjai ugyanennek a szerves formától elszakadni nem kívánó, megoldásaiban ugyanakkor a végsőkig leegyszerűsített formákat kereső művészetnek a részei.


Kompozícióbeli kiegyensúlyozottsága, tiszta színhasználata mellett rendelkezik azzal az egyéni "itt és most" jellemzőkkel, melyek a festő megkülönböztetéséhez - a jogos kijelentéshez, miszerint egyéniségről, sajátosan megfogalmazott, egyéni hangvételről van szó - használhatók. Külön a látogatók figyelmébe ajánlanánk a hátsó, kisebb terem alkotásait is, melyek nemcsak a nagyterem stílusának más változatait jelentik, de magukban hordozzák több, alternatív, s nem kevésbé jó folytatási lehetőség alapjait. A kiállítás a Körmendi Galériában (Templom u.18. ) naponta 10-18 órág, december 14-ig tekinthető meg, hétfő kivételével.

- DI -



2003. szeptember 15., hétfő 17:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület