CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. szeptember 15., hétfő 17:10


Gellér D. István festőművész

Gellér D. István festőművész

A Körmendi Galéria négy új kiállításából, melyek szeptember 13-án nyíltak, a festészetet Gellér D. István képviseli. (A kapu alatt jobbra található kéttermes kiállítóhelyiségben tessék keresni.)


A tárlat révén a modern magyar művészet egy fontos korszakáról, annak formai kultúrájáról, továbbéléséről alkothat képet a látogató. A szabad művészetek mindent elborító sokirányúságában aránylag tiszta irányzat az Európai Iskolát követő Szentendrei Iskola alkotói vonala. Az anno önmagukat publikáló művészek illetve a művészettörténészek által az alkotókat jellemző meghatározás szerint az e csoporthoz tartozók a bartóki zenei metódus képzőművészeti megfelelését keresték. Alkotói és gyűjtési helyük szerint - motívumokat gyűjtöttek Szigetmonostoron, Szentendrén (főleg sírkövek formai jegyeit, a kisvárosi, iparos folklór elemeit) - Szentendrei (Grafikus) Műhelynek is szokás nevezni festők-grafikusok ezen csoportját, akik a gyűjtött motívumokat alkotásaikon keresztük hozták- emelték be művészetük által a grand artba.


Az eredeti csoport műveinek nagy részét a szerigráfiának nevezett szitanyomatok alkották. (A szerigráfia a szitanyomatnak az a változata, amelynél a sablont a művész maga készíti. A nyomat korlátozott példányszámban készül, a művész egyenkénti aláírásával valamennyi példány eredeti műnek számít.) A stílus nélkülözhetetlen elemei az organikus formák, melyek egyenként, párosítva, a kompozíció egyensúlyát biztosítva - ellentétesen vagy egymást kiegészítve színeikben, alakjukban - jelennek meg a felületeken.


Gellér D. István valamiképpen ezt a csoportot, ezen csoport munkáinak folytatását jelenti személyében és munkáinak szellemében, ha technikájában különbözik is (olaj) az immár klasszikusnak számító megoldástól, a szerigráfiától. Kompozíciói, alakjai ugyanennek a szerves formától elszakadni nem kívánó, megoldásaiban ugyanakkor a végsőkig leegyszerűsített formákat kereső művészetnek a részei.


Kompozícióbeli kiegyensúlyozottsága, tiszta színhasználata mellett rendelkezik azzal az egyéni "itt és most" jellemzőkkel, melyek a festő megkülönböztetéséhez - a jogos kijelentéshez, miszerint egyéniségről, sajátosan megfogalmazott, egyéni hangvételről van szó - használhatók. Külön a látogatók figyelmébe ajánlanánk a hátsó, kisebb terem alkotásait is, melyek nemcsak a nagyterem stílusának más változatait jelentik, de magukban hordozzák több, alternatív, s nem kevésbé jó folytatási lehetőség alapjait. A kiállítás a Körmendi Galériában (Templom u.18. ) naponta 10-18 órág, december 14-ig tekinthető meg, hétfő kivételével.

- DI -