CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

" Egy város ihletése" - Sopron bécsi és grazi művészek szemével

    A Soproni Képzőművészeti Társaság szervezésében " Egy város ihletése" címmel nyílt meg a Várkerület Galériában hat képzőművész Gertrude Stix, Helga Guttmann, Helga Kindl és Richard A. Des. Balmes, bécsi, valamint Grete Schellnegger és Karl Schellnegger grazi művészek kiállítása.
    A kiállító művészeket, és a megjelenteket a megnyitón a város nevében Wilfing Ferenc polgármesteri kabinetfőnök köszöntötte.

    Az alkotók nem először szerepelnek alkotásaikkal Sopronban. Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke elmondta: közel 10 éve annak, hogy a soproni társaság tagjai ismeretségbe kerültek az ausztriai művészekkel, s az hogy ez a kapcsolat tartós, elsősorban az egyes csoportokban dolgozó művészeknek, alkotóknak köszönhető.
    Megnyitóbeszédében az elnök szólt a művészek együttműködésének két fő területéről: a kiállítás-cserékről, valamint a nyári alkotótáborokról.
    A több emlékezetes közös kiállítás között említette a Bécsben rendezettet, amelyen a soproniakat Adolf  Tiller polgármester fogadta a városházán, aki alkalmi idegenvezetőként Bécs XIX. kerületének nevezetességeit is bemutatta, majd a Grinzing egyik kiváló borozójában fogadást adott a társaság tiszteletére. Grazban szintén városházi fogadás, majd városnézés során ismerhette meg Ausztria mára már az Európai kultúra városa címét viselő nagyvárosát a soproni művésztársaság. Keresztény Richárd szólt, az ART FOCUS EUROPA 2000 vándorkiállításról is, hangsúlyozva: az minden résztvevő számára egy életre szóló élményt jelentett.
    A képzőművészeti társaságok határon átnyúló együttműködésének másik fő területéről, a nyári alkotótáborokról szólva számolt be az elnök arról, hogy az idén hatodik alkalommal rendezik meg a Barokk Nemzetközi Képzőművészeti alkotótábort. A táborba Grazból és Bécsből is 10-15 fő vesz részt rendszeresen. Néhányan Németországból, egy-egy fő Szlovákiából érkezik; idén először Sopron erdélyi testvérvárosából, Medgyesről is várnak résztvevőket a táborba. A medgyesi művészek Sopron önkormányzata vendégeként, annak meghívására vesznek részt a nemzetközi alkotótáborban.
    
    Az egy hetes alkotótábor június 12-én nyitja meg kapuit, és a hagyományoknak megfelelően városnézéssel, kiállítás-látogatással egybekötött műhely-foglalkozások mellett, kulturális programokon való részvétellel, valamint a környék megismerésének lehetőségével várja látogatóit.

- Többen vannak olyanok, akik minden alkalommal itt voltak, akikkel együtt élhettük Sopron hétköznapjait és ünnepeit. Egy kicsit Soproniak is lettek. - mondta Keresztény Richárd a kiállítás megnyitóján, majd László Gyulát idézte:
“Sopron olyan értékünk, hogy nem maradhat csak önmagáé”.
- Azt hiszem, mi eszerint cselekedtünk, amikor a kiállítás megrendezését elhatároztuk, amelynek címe: " Egy város ihletése".

A barokk alkotótábor alatt rengeteg hatás érte a művészeket. Sopron történelmi hangulatot árasztó épületei, Bánfalva, Ágfalva ódon parasztházai, Fertőrákosi-kőfejtő sziklatemplomot idéző oszlopcsarnoka, a fertődi barokk kastély, amelyek mellett egy kis Kékfrankos, vagy egy jó pohár sör…
    A Várkerület Galériában kiállított művek arról tanúskodnak, ahogyan a soproni hatásokat magukban feldolgozó művészek azokat alkotásaikban vizuális nyelven meg-, vagy újrafogalmazták.
A kiállítás július 17-ig, munkanapokon 10-16 óra között tekinthető meg a Várkerület Galériában (Várkerület 19.).

Kapcsolódó cikkek:

A határnélküliség eszméje, korábbi szakmai kapcsolatok  Art Focus Europa 2000

Várkerület Galéria: Véget ért az V. Barokk Nemzetközi Alkotótábor

Mi lesz a folytatás? II. Soproni Nemzetközi Képzőművészeti  Alkotótábor


 




2003. jĂşlius 08., kedd 15:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület