CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. jĂşlius 08., kedd 15:31


' Egy város ihletése' - Sopron bécsi és grazi művészek szemével

" Egy város ihletése" - Sopron bécsi és grazi művészek szemével

    A Soproni Képzőművészeti Társaság szervezésében " Egy város ihletése" címmel nyílt meg a Várkerület Galériában hat képzőművész Gertrude Stix, Helga Guttmann, Helga Kindl és Richard A. Des. Balmes, bécsi, valamint Grete Schellnegger és Karl Schellnegger grazi művészek kiállítása.
    A kiállító művészeket, és a megjelenteket a megnyitón a város nevében Wilfing Ferenc polgármesteri kabinetfőnök köszöntötte.

    Az alkotók nem először szerepelnek alkotásaikkal Sopronban. Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke elmondta: közel 10 éve annak, hogy a soproni társaság tagjai ismeretségbe kerültek az ausztriai művészekkel, s az hogy ez a kapcsolat tartós, elsősorban az egyes csoportokban dolgozó művészeknek, alkotóknak köszönhető.
    Megnyitóbeszédében az elnök szólt a művészek együttműködésének két fő területéről: a kiállítás-cserékről, valamint a nyári alkotótáborokról.
    A több emlékezetes közös kiállítás között említette a Bécsben rendezettet, amelyen a soproniakat Adolf  Tiller polgármester fogadta a városházán, aki alkalmi idegenvezetőként Bécs XIX. kerületének nevezetességeit is bemutatta, majd a Grinzing egyik kiváló borozójában fogadást adott a társaság tiszteletére. Grazban szintén városházi fogadás, majd városnézés során ismerhette meg Ausztria mára már az Európai kultúra városa címét viselő nagyvárosát a soproni művésztársaság. Keresztény Richárd szólt, az ART FOCUS EUROPA 2000 vándorkiállításról is, hangsúlyozva: az minden résztvevő számára egy életre szóló élményt jelentett.
    A képzőművészeti társaságok határon átnyúló együttműködésének másik fő területéről, a nyári alkotótáborokról szólva számolt be az elnök arról, hogy az idén hatodik alkalommal rendezik meg a Barokk Nemzetközi Képzőművészeti alkotótábort. A táborba Grazból és Bécsből is 10-15 fő vesz részt rendszeresen. Néhányan Németországból, egy-egy fő Szlovákiából érkezik; idén először Sopron erdélyi testvérvárosából, Medgyesről is várnak résztvevőket a táborba. A medgyesi művészek Sopron önkormányzata vendégeként, annak meghívására vesznek részt a nemzetközi alkotótáborban.
    
    Az egy hetes alkotótábor június 12-én nyitja meg kapuit, és a hagyományoknak megfelelően városnézéssel, kiállítás-látogatással egybekötött műhely-foglalkozások mellett, kulturális programokon való részvétellel, valamint a környék megismerésének lehetőségével várja látogatóit.

- Többen vannak olyanok, akik minden alkalommal itt voltak, akikkel együtt élhettük Sopron hétköznapjait és ünnepeit. Egy kicsit Soproniak is lettek. - mondta Keresztény Richárd a kiállítás megnyitóján, majd László Gyulát idézte:
“Sopron olyan értékünk, hogy nem maradhat csak önmagáé”.
- Azt hiszem, mi eszerint cselekedtünk, amikor a kiállítás megrendezését elhatároztuk, amelynek címe: " Egy város ihletése".

A barokk alkotótábor alatt rengeteg hatás érte a művészeket. Sopron történelmi hangulatot árasztó épületei, Bánfalva, Ágfalva ódon parasztházai, Fertőrákosi-kőfejtő sziklatemplomot idéző oszlopcsarnoka, a fertődi barokk kastély, amelyek mellett egy kis Kékfrankos, vagy egy jó pohár sör…
    A Várkerület Galériában kiállított művek arról tanúskodnak, ahogyan a soproni hatásokat magukban feldolgozó művészek azokat alkotásaikban vizuális nyelven meg-, vagy újrafogalmazták.
A kiállítás július 17-ig, munkanapokon 10-16 óra között tekinthető meg a Várkerület Galériában (Várkerület 19.).

Kapcsolódó cikkek:

A határnélküliség eszméje, korábbi szakmai kapcsolatok  Art Focus Europa 2000

Várkerület Galéria: Véget ért az V. Barokk Nemzetközi Alkotótábor

Mi lesz a folytatás? II. Soproni Nemzetközi Képzőművészeti  Alkotótábor