CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kozma István - "a Magyarországon élő nagybányai"

    Negyedszerre állítja ki festményeit Kozma István Sopronban. Először 1996-ban az Erdélyi Kör szervezésében a kör akkori székházában, a Várkerület Galériában mutatkozott be a nagybányai hagyományokat tudatosan vállaló és azokat erőteljes stílusjegyekkel képviselő alkotó, majd első soproni bemutatkozását követően csaknem kétéves ciklusokban a Pannónia Galéria visszatérő vendége.

    
    Kozma egyedi, kiforrott, ugyanakkor a sajátos megfogalmazásában is Nagybánya-élményerejéből táplálkozó művészete  művészettörténészeknek, kritikusoknak több, különböző interpretációs-lehetőségekhez kapcsolódó, értékes eszmefuttatás lehetőségét  tartogatja még, ám Kozmának a június 6-án Pannónia Galériában kiállított munkái láttán a szemlélőnek az az érzése támad, hogy a már látott tárlatok némiképp átrendezett darabjait látja újra Sopronban. (Technikáját, szín-, és formavilágát illetően, ezért csak az évekkel ezelőtt írtakat lehetne újra ismételgetni, amelyet ezúttal nem fogunk megtenni, viszont a csatolt cikkanyagban közreadunk.)
    A katalógusokból (is) jól ismertek mellett mintha a már Sopronban is kiállított képek is újból felfedezhetők lennének a tárlaton, pedig többnyire az azonos motívumok, újra-feldolgozása, valamint az azonos, ismétlődő, társított képcímek (Lovagló lányok, Pénzverő utca, Boglyák, Éva, Hegedűs csendélet, Napraforgók, Klastromrét, Hinta) –  inkább ismételt megfestése, mintsem átfogalmazása – az, amely ténytől függetlenül Kozma feszesen komponált vonalakkal, erős kolorittal, egyedi helyi színértékekkel, valamint a nagybányai plein-air színvilág gyökereiből egyaránt táplálkozó, és azokat a modernebb megfogalmazásokban határozottan alkalmazó munkái magas esztétikai értékkel – és egyben a deja-vu hatással – hatnak a szemlélőre.
    Kozma István kétségtelenül maradandó alkotásaiban visszaköszön a Nagybányán töltött huszonhét esztendő, a textiles tanulmányok, a népi iparművészet-közelség több éve. Motívumvilágában, formáiban és hangulatában a tudatosság mellett átszűrődik az a plusz, ami " Hollósy Simon, Nagy Oszkár, Ferenczy Károly kései utódjaként", de még "Ziffer Sándor, Mikola András kortársaként" érintette meg a művészt a Zazar parti városban.
    Hagyománytisztelet, folymatos, kis lépésekben végrehajtott átfogalmazások sorozata, avagy már rutin az, amit Kozma művel? Lehet-e még "nagybányai" egy tizenhárom éve Mezőkövesden élő művész? Létezik-e az a harmadik (negyedik?) generáció, amely tényleg folytatója a nagybányai festészetnek? Létezik-e megújulási lehetőség a deklarált hagyománytiszteletben? Mi az, ami Sopronba mindegyre visszahozza a magát nagybányainak nevező művészt?
    Kérdések amelyekre Kozma István képei válaszolhatnak.
    A Pannónia Galériában nyílt tárlat július 31-ig, naponta 9 és 17 óra között látogatható.

Kapcsolódó cikkek, oldalak

Kozma István festőművész - a Pannónia Galériában 2001.
Beszélgetés Kozma Istvánnal  A népművészet - iparművészet kapcsolatáról
Sorvezető a kiállításhoz

Kozma István képei az Intranet Galériában



2003. július 07., hétfő 21:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület