CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. július 07., hétfő 21:33


Kozma István - 'a Magyarországon élő nagybányai'

Kozma István - "a Magyarországon élő nagybányai"

    Negyedszerre állítja ki festményeit Kozma István Sopronban. Először 1996-ban az Erdélyi Kör szervezésében a kör akkori székházában, a Várkerület Galériában mutatkozott be a nagybányai hagyományokat tudatosan vállaló és azokat erőteljes stílusjegyekkel képviselő alkotó, majd első soproni bemutatkozását követően csaknem kétéves ciklusokban a Pannónia Galéria visszatérő vendége.

    
    Kozma egyedi, kiforrott, ugyanakkor a sajátos megfogalmazásában is Nagybánya-élményerejéből táplálkozó művészete  művészettörténészeknek, kritikusoknak több, különböző interpretációs-lehetőségekhez kapcsolódó, értékes eszmefuttatás lehetőségét  tartogatja még, ám Kozmának a június 6-án Pannónia Galériában kiállított munkái láttán a szemlélőnek az az érzése támad, hogy a már látott tárlatok némiképp átrendezett darabjait látja újra Sopronban. (Technikáját, szín-, és formavilágát illetően, ezért csak az évekkel ezelőtt írtakat lehetne újra ismételgetni, amelyet ezúttal nem fogunk megtenni, viszont a csatolt cikkanyagban közreadunk.)
    A katalógusokból (is) jól ismertek mellett mintha a már Sopronban is kiállított képek is újból felfedezhetők lennének a tárlaton, pedig többnyire az azonos motívumok, újra-feldolgozása, valamint az azonos, ismétlődő, társított képcímek (Lovagló lányok, Pénzverő utca, Boglyák, Éva, Hegedűs csendélet, Napraforgók, Klastromrét, Hinta) –  inkább ismételt megfestése, mintsem átfogalmazása – az, amely ténytől függetlenül Kozma feszesen komponált vonalakkal, erős kolorittal, egyedi helyi színértékekkel, valamint a nagybányai plein-air színvilág gyökereiből egyaránt táplálkozó, és azokat a modernebb megfogalmazásokban határozottan alkalmazó munkái magas esztétikai értékkel – és egyben a deja-vu hatással – hatnak a szemlélőre.
    Kozma István kétségtelenül maradandó alkotásaiban visszaköszön a Nagybányán töltött huszonhét esztendő, a textiles tanulmányok, a népi iparművészet-közelség több éve. Motívumvilágában, formáiban és hangulatában a tudatosság mellett átszűrődik az a plusz, ami " Hollósy Simon, Nagy Oszkár, Ferenczy Károly kései utódjaként", de még "Ziffer Sándor, Mikola András kortársaként" érintette meg a művészt a Zazar parti városban.
    Hagyománytisztelet, folymatos, kis lépésekben végrehajtott átfogalmazások sorozata, avagy már rutin az, amit Kozma művel? Lehet-e még "nagybányai" egy tizenhárom éve Mezőkövesden élő művész? Létezik-e az a harmadik (negyedik?) generáció, amely tényleg folytatója a nagybányai festészetnek? Létezik-e megújulási lehetőség a deklarált hagyománytiszteletben? Mi az, ami Sopronba mindegyre visszahozza a magát nagybányainak nevező művészt?
    Kérdések amelyekre Kozma István képei válaszolhatnak.
    A Pannónia Galériában nyílt tárlat július 31-ig, naponta 9 és 17 óra között látogatható.

Kapcsolódó cikkek, oldalak

Kozma István festőművész - a Pannónia Galériában 2001.
Beszélgetés Kozma Istvánnal  A népművészet - iparművészet kapcsolatáról
Sorvezető a kiállításhoz

Kozma István képei az Intranet Galériában