CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Csak személyes használatra!

Dr. Reisinger János, a Sola Scriptura Lelkészképző és Teológiai Főiskola Ószövetség Tanszéke vezetőjének anyagából, az ő bevezetésével nyílt meg a Soproni Városi Könyvtár Pócsi utcai épületében "Az örök Biblia - Biblia aeterna" című képzőművészeti kiállítás. A médiában is népszerű előadó, irodalomtörténész, aki országjárása során gyűjtötte, ajándékba kapta a műveket, közkinccsé teszi azokat, szemléltetve az anyaggal a tényt, hogy a Biblia nemcsak azért örök, mert érvényessége megmarad, hanem azért is, mert minden korban új kihívást jelent a gondolkodó-alkotó ember számára.

A képek bizonyítják a kimondandó szándékot, s ezzel nincs is semmi probléma. Dr. Reisinger János népszerű, ugyanakkor tartalmában, a mondanivaló "állagában" egyértelműen szolidnak mondható kifejtési módszerével ellentétben azonban a kiállítás közel sem olyan egységes, s ez alatt nemcsak azt értem, hogy a sok alkotótól, természeténél fogva heterogén az anyag, de művészi kvalitása rendkívül ingadozó, s a jószándékon-témán kívül alighanem nem a színvonal tartja össze a képek sokaságát.

Hiába kezdődik a szerzők névsora Borsos Miklóssal, akinek egy kis rajzát láthatjuk az egyik falon. Hiába nem vonható egy pillanatra sem kétségbe, hogy munka- és időigényes, sőt időnként kifejezetten "anyagigényes" alkotásokkal állunk szemben, a "bűvös égi szikra" az, amit leginkább hiányolunk a kiállítás végigjárásakor. Jószándékú, és paradox módon azt kell, hogy mondjam, kegyes alkotások függenek szép számban a falon, ezek egy részében azonban inkább az érzelem teng túl, más részét belemagyarázósnak, ismét másokat pedig az idézetes-fényképes "szentképek" képzőművészeti eszközökkel létrehozott másának nevezhetnénk. Az a fajta megtapasztalt transzcendencia hiányzik a képekből, melytől "megszólalna" az asztalra - valóban - kitett Biblia: "Tolle, lege", vedd és olvasd!

A néző menet közbeni legfőbb elfoglaltságává leginkább a kényszerű válogatás válik, melyben kénytelen szelektálni: melyek azok az alkotások, melyek megütnek egyfajta művészi mércét, s csak a rostán fennmaradt képek és plasztikák között gondolkodik tovább, próbálja a címeket-idézeteket társítani a tartalommal. Nos, a száraz tartalom, az irodalmár műismerete a szó szerinti idézet szintjén elfogadható, az általános fogalmak tükröztetésénél az eredmény már kérdéses, az egyén maga-magára vonatkoztatott tartalma tekintetében pedig nem igazán szólít meg. Igen, a személyesség, az egyéni megszólítottság az, ami nem bukkan elő az általános mindent takaró függönye mögül.

Talán, ha az érintett alkotók idejében észrevették volna a láthatatlan kéz írását a falon: "Csak személyes használatra!"
- DI -



2003. július 07., hétfő 17:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület