CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hogyan tovább, Zsinagóga?

Tegnapelőtt, június 29-én délután Judith Várnai-Sorelt, Izrael Állam nagykövetét Kalmár István alpolgármester és Kránitz László országgyűlési képviselő fogadta a soproni Városházán. A megbeszélés témája, mint már annyiszor a papréti Zsinagóga sorsa volt.

Nézzük a soproni zsinagóga sorsát az évszámok tükrében! 1896. Historizáló stílusban felépül a Schiller János tervezte zsinagóga. 1944. Alig 150 fő az életben maradottak száma, az épületet kb. 1954-ig zsinagógaként funkcionál. 1954. Államosítás, illetve különféle cégek raktárnak használják. 1976. Kisajátítás révén az állam tulajdonába került. 1986. Az Autóközlekedési Tanintézet szerezte meg a kezelői jogot. 1987. Az akkor még egységes TIT önálló egyesületekre bomlik, jogutódjáé, a győri TIT Pannon Egyesületé a kezelői jog, melyet 1993-ban a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet szerez meg. 1998. Ingyen és feltétel nélkül kerül a győri székhelyű TIT Pannon Egyesület tulajdonába 1, azaz egy forintért. 2003. január: "A soproni zsinagógák múltja, a papréti zsinagóga jövője" címmel, a Soproni Zsidó Hitközség által rendezett konferencia újra aktuálissá teszi a zsinagóga múltját, jövőjét.


Jobbról balra: Judit Várnai-Shorer, Izrael Állam nagykövete,
Sipőcz Ernő, a Magyar Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetségének ügyvezető elnöke,
Király Tibor önkormányzati képviselő és Kránitz László, országgyűlési képviselő.

2003. június 29. Jelenleg tehát a győri TIT Pannon Egyesület tulajdonát képezi. A vételi ár 60 millió forint, annak ellenére, hogy az eredeti vételár a jelképes egy forint volt. Mondják, jelenleg nem olyan világban élünk. Felbecsülhetetlen értéke van csak a teleknek, amelyen áll. A papréti zsinagóga ügye mögé felsorakozott a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala, vagyis a város tenni akarása és elszántsága, Izrael Állam Nagykövetsége támogatásával, a Magyar Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetsége tapasztalatával és jogi segítségével, végül természetesen egy emberként a Soproni Zsidó Hitközség és a Hit Gyülekezete aktív munkájával, segítő ötleteivel.

Első lépés az önkormányzati tulajdonjog megszerzése az eredeti vételárért, és természetesen a hitélet biztosítása. Az elkövetkezőkben meg kell találni és el kell számolni azzal az alapítványi pénzzel, amely 1996-ban minimum 50 millió forintra tehető. Pályázati és mecénási úton újabb pénzeket kell szerezni a felújításhoz. Közös akarattal eldönteni, mi is legyen a felújított, rekonstruált épületből, hiszen egy zsinagóga épületéből nem lehet akármi, erre kötelez a hit, erre köteleznek a hagyományok. A Magyarországon megmaradt és felújított zsinagógák könyvtárként, kiállító- és hangversenytermeként, illetve kulturális centrumként működnek.

Addig pedig higgyünk, szívből reméljünk, és elszántan tegyünk meg mindent a zsinagógáért! Azért, hogy rövidesen megérhessük azt a napot, amikor a Paprét és a hozzá szervesen kötődő zsinagóga szellemiségében a múltat folytatva, mégis megújulva a város méltó ékköve lesz.

Csiszár Ágnes
A fényképeket Németh Péter készítette



2003. jĂşlius 01., kedd 17:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület