CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Horvát Napok Sopronban

A Horvát Kisebbségi Önkormányzat első alkalommal rendezett fesztivált - tamburaszó, néptánc, könyvbemutató ...

A Soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Horvát Napok c. kétnapos fesztivált. Szombaton este a telt házas Hungaria Serházban a horvát gasztronómia különlegességét ízlelhették meg a vendégek, amelyhez az Ex-Panonia együttes szolgáltatott hamisítatlan dalmát muzsikát. A fínom ízek kedvelői láthatólag elégedettek voltak a felszolgált ételekkel, amelyet Horvátországból érkezett szakács útmutatásai szerint készítettek el.

A rendezvény második napja, délelőtt fél tízkor fotókiállítással keződőtt, amelyet Völgyi Géza készített s nyitott meg, a Ferenczy J. u. 2. szám alatti kisebbségi irodában. A kiállítás "A Magyarországi Burgenlandi Horvátok élete" címmel megtekinthető. Előzetes időpontegyeztetés szükséges (telefon: 323-864)!

Az Európai Uniós csatlakozás a hazánkban élő kisebbségek számára rendkívüli lehetőségeket kínál, nemcsak az anyaországgal való kapcsolattartás, hanem az uniós országokban élő ugyanazon nemzetiségiekkel történő együttműködésben is. Ennek szellemében került sor kerekasztal beszélgetésre, a volt Vármegyeháza dísztermében. A résztvevők - többek között Darko Javorsky, a Horvát Nagykövetség Kulturállis Attaséja, Dr. Mijo Karagić, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Firtl Mátyás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke - több órás fórumon cserélték ki gondolataikat, a horvátok uniós törekvéseiről, nemzetiségük jövőjéről.

A nagyközönséget délután fél négytől várták a színpadi műsorok. Több százan kísérték figyelemmel a népzenei együttesek fellépéseit csakúgy, mint a Kópházi Gyermektánccsoportot, a Kópházi Tamburazenekart és a Kópházi Női Kórus műsorát. A Templom utcán bevonuló 40 fős Pajo Kolaric tamburazenekar magával ragadta a közönséget, amely ha rövid időre is, de a dalmát vidék hangulatát élhette át. Vidámság, lendület és felszabadult életöröm járta át a soproni Fő teret. Mindeközben borkostoló és finomabbnál finomabb péksütemények, édességek fogyasztására is lehetősége volt a térre látogatóknak. Egy-egy műsorszám között a masnica nevű horvát süteményt kóstoltatták a szervezők.

A színpadon látható volt az Undi Néptáncegyüttes, amelynek táncosai hangulatos, pergő műsort szolgáltattak a soproni közönségnek. Ezen idő alatt a Szentlélek templomban horvát nyelvű tamburás misén vehettek részt a hívek. A népzenei műsor végén, a Panoráma Rádióban zajló nyereményjáték sorsolására került sor. A főnyereményt, az egyhetes kétszemélyes horvátországi utazást Horváth Olga, soproni lakos nyerte meg. Gazdára talált egy digitális fényképezőgép, egy DVD lejátszó, több CD és könyv is.

A fesztivált a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Pajo Kolaric Tamburazenekar koncertje zárta. A szervezők remélik, hogy az idei sikeres rendezvényt egy még sikeresebb követi a jövő nyáron.

N.ZS.



2003. jĂşlius 01., kedd 13:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület