CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. jĂşlius 01., kedd 13:17


Horvát Napok Sopronban

Horvát Napok Sopronban

A Horvát Kisebbségi Önkormányzat első alkalommal rendezett fesztivált - tamburaszó, néptánc, könyvbemutató ...

A Soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Horvát Napok c. kétnapos fesztivált. Szombaton este a telt házas Hungaria Serházban a horvát gasztronómia különlegességét ízlelhették meg a vendégek, amelyhez az Ex-Panonia együttes szolgáltatott hamisítatlan dalmát muzsikát. A fínom ízek kedvelői láthatólag elégedettek voltak a felszolgált ételekkel, amelyet Horvátországból érkezett szakács útmutatásai szerint készítettek el.

A rendezvény második napja, délelőtt fél tízkor fotókiállítással keződőtt, amelyet Völgyi Géza készített s nyitott meg, a Ferenczy J. u. 2. szám alatti kisebbségi irodában. A kiállítás "A Magyarországi Burgenlandi Horvátok élete" címmel megtekinthető. Előzetes időpontegyeztetés szükséges (telefon: 323-864)!

Az Európai Uniós csatlakozás a hazánkban élő kisebbségek számára rendkívüli lehetőségeket kínál, nemcsak az anyaországgal való kapcsolattartás, hanem az uniós országokban élő ugyanazon nemzetiségiekkel történő együttműködésben is. Ennek szellemében került sor kerekasztal beszélgetésre, a volt Vármegyeháza dísztermében. A résztvevők - többek között Darko Javorsky, a Horvát Nagykövetség Kulturállis Attaséja, Dr. Mijo Karagić, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Firtl Mátyás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke - több órás fórumon cserélték ki gondolataikat, a horvátok uniós törekvéseiről, nemzetiségük jövőjéről.

A nagyközönséget délután fél négytől várták a színpadi műsorok. Több százan kísérték figyelemmel a népzenei együttesek fellépéseit csakúgy, mint a Kópházi Gyermektánccsoportot, a Kópházi Tamburazenekart és a Kópházi Női Kórus műsorát. A Templom utcán bevonuló 40 fős Pajo Kolaric tamburazenekar magával ragadta a közönséget, amely ha rövid időre is, de a dalmát vidék hangulatát élhette át. Vidámság, lendület és felszabadult életöröm járta át a soproni Fő teret. Mindeközben borkostoló és finomabbnál finomabb péksütemények, édességek fogyasztására is lehetősége volt a térre látogatóknak. Egy-egy műsorszám között a masnica nevű horvát süteményt kóstoltatták a szervezők.

A színpadon látható volt az Undi Néptáncegyüttes, amelynek táncosai hangulatos, pergő műsort szolgáltattak a soproni közönségnek. Ezen idő alatt a Szentlélek templomban horvát nyelvű tamburás misén vehettek részt a hívek. A népzenei műsor végén, a Panoráma Rádióban zajló nyereményjáték sorsolására került sor. A főnyereményt, az egyhetes kétszemélyes horvátországi utazást Horváth Olga, soproni lakos nyerte meg. Gazdára talált egy digitális fényképezőgép, egy DVD lejátszó, több CD és könyv is.

A fesztivált a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Pajo Kolaric Tamburazenekar koncertje zárta. A szervezők remélik, hogy az idei sikeres rendezvényt egy még sikeresebb követi a jövő nyáron.

N.ZS.