CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Régi Zenei Napok
Sopron, 2003 június 21-28. : egy hét, szombattól-szombatig; sajtótájékoztatót tartottak a fővárosban
    Magyarország első – korhű hangszeres – régi zenei fesztiválja, a soproni Régi Zenei Napok hamarosan 18. “évfolyamába” lép: az idei fesztivál eseményei június 21. és 28. között zajlanak majd Sopronban.
    A program középpontjában idén is a változatos kamarazenei produkciók, egy nagyszabású koncert és a rangos kurzusok állnak -  hangzott el a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban, tartott sajtótájékoztatón.

    Az Il Desiderio együttes reneszánsz zenét ad elő egészen különleges hangszer-összeállításban, négy harántfuvolával (!).
    A régi fuvola legendás játékosa, Barthold Kuijken a Festetics-vonóstrióval és a billentyűs játékos Balog Zsolttal társulva is hangversenyt ad, melyeken még egy közös Beethoven-darab is megszólal, persze kétféle feldolgozásban.
    A kiváló cseh gambajátékos, Petr Wagner parányi együttese, az Ensemble Tourbillon a francia barokk kamarazene világát eleveníti majd fel.
    Ezúttal a Máté Balázs vezette Aura Musicale kamarazenekar műsorán olasz és német barokk művek szerepelnek, többek között furulyaversenyek a fesztivál régi vendégének, a holland Anneke Boekének szólójával.

    Végül a nagy produkció a barokk zene egyik legmonumentálisabb remekművének, Bach Máté-passiójának a megszólaltatása lesz a Purcell-kórus, az Orfeo-zenekar
és a Capella Savaria előadásában, Vashegyi György vezényletével.
    A kurzusokat vezető professzorok névsora ugyancsak rendkívül tekintélyes: énekkurzust Martin Klietmann (Graz), fuvolakurzust pedig Barthold Kuijken (Belgium) tart majd; Anneke Boeke (Amszterdam) a furulyásokkal foglalkozik, Komlós Katalin pedig fortepiano-kurzust vezet.
    (Kuijken professzor három év után látogat újból Sopronba annak a “vetésforgónak” megfelelően, amelyben az ő kurzusai a Cornell Egyetemen tanító fortepianista, Malcolm Bilson és a nagyszerű angol hegedűs, Simon Standage vendégtanításaival hároméves ciklusokba rendeződnek).

    A fesztivált, szokás szerint, táncest zárja, amelyet Széll Rita tánctörténész és pedagógus ezúttal barokk és biedermeier táncoknak fog szentelni.
    A soproni Régi Zenei Napok szerkesztői és rendezői tehát változatlan elkötelezettséggel igyekeznek megvalósítani a maguk elé tűzött célt: fórumot biztosítani a régi zene első vonalbeli előadóinak a bemutatkozására, meghatározó tanáregyéniségeinek a tanításra és fiatal előadóinak a tanulásra, mégpedig úgy, hogy program a korszakok, a műfajok minél szélesebb skáláját ölelje fel, s a résztvevők minél szélesebb körből, minél változatosabb kulturális környezetből érkezzenek (az elmúlt évben 99 résztvevő érkezett a Régi Zenei Napok kurzusaira, zömükben magyar muzsikusok, hiszen nekik szól elsősorban).
    A rendezvény legjelentősebb támogatói a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram.

    A soproni Régi Zenei Napok a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat részeként várják a kultúra- és zene iránt érdeklődőket. A Soproni Ünnepi Hetek részletes programja a Programajánlónkban, valamint a Pro Kultúra Kht. web-oldalán tekinthető meg, a cyberpress.sopron.hu a Soproni Ünnepi Hetek.rovatában számol be a fesztivál előadásairól, eseményeiről
B.K.L.

Kapcsolódó cikk:
Negyvenhatodszor: Soproni Ünnepi Hetek
 



2003. jĂşnius 17., kedd 15:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület