CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. jĂşnius 17., kedd 15:10


Régi Zenei Napok

Régi Zenei Napok
Sopron, 2003 június 21-28. : egy hét, szombattól-szombatig; sajtótájékoztatót tartottak a fővárosban
    Magyarország első – korhű hangszeres – régi zenei fesztiválja, a soproni Régi Zenei Napok hamarosan 18. “évfolyamába” lép: az idei fesztivál eseményei június 21. és 28. között zajlanak majd Sopronban.
    A program középpontjában idén is a változatos kamarazenei produkciók, egy nagyszabású koncert és a rangos kurzusok állnak -  hangzott el a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban, tartott sajtótájékoztatón.

    Az Il Desiderio együttes reneszánsz zenét ad elő egészen különleges hangszer-összeállításban, négy harántfuvolával (!).
    A régi fuvola legendás játékosa, Barthold Kuijken a Festetics-vonóstrióval és a billentyűs játékos Balog Zsolttal társulva is hangversenyt ad, melyeken még egy közös Beethoven-darab is megszólal, persze kétféle feldolgozásban.
    A kiváló cseh gambajátékos, Petr Wagner parányi együttese, az Ensemble Tourbillon a francia barokk kamarazene világát eleveníti majd fel.
    Ezúttal a Máté Balázs vezette Aura Musicale kamarazenekar műsorán olasz és német barokk művek szerepelnek, többek között furulyaversenyek a fesztivál régi vendégének, a holland Anneke Boekének szólójával.

    Végül a nagy produkció a barokk zene egyik legmonumentálisabb remekművének, Bach Máté-passiójának a megszólaltatása lesz a Purcell-kórus, az Orfeo-zenekar
és a Capella Savaria előadásában, Vashegyi György vezényletével.
    A kurzusokat vezető professzorok névsora ugyancsak rendkívül tekintélyes: énekkurzust Martin Klietmann (Graz), fuvolakurzust pedig Barthold Kuijken (Belgium) tart majd; Anneke Boeke (Amszterdam) a furulyásokkal foglalkozik, Komlós Katalin pedig fortepiano-kurzust vezet.
    (Kuijken professzor három év után látogat újból Sopronba annak a “vetésforgónak” megfelelően, amelyben az ő kurzusai a Cornell Egyetemen tanító fortepianista, Malcolm Bilson és a nagyszerű angol hegedűs, Simon Standage vendégtanításaival hároméves ciklusokba rendeződnek).

    A fesztivált, szokás szerint, táncest zárja, amelyet Széll Rita tánctörténész és pedagógus ezúttal barokk és biedermeier táncoknak fog szentelni.
    A soproni Régi Zenei Napok szerkesztői és rendezői tehát változatlan elkötelezettséggel igyekeznek megvalósítani a maguk elé tűzött célt: fórumot biztosítani a régi zene első vonalbeli előadóinak a bemutatkozására, meghatározó tanáregyéniségeinek a tanításra és fiatal előadóinak a tanulásra, mégpedig úgy, hogy program a korszakok, a műfajok minél szélesebb skáláját ölelje fel, s a résztvevők minél szélesebb körből, minél változatosabb kulturális környezetből érkezzenek (az elmúlt évben 99 résztvevő érkezett a Régi Zenei Napok kurzusaira, zömükben magyar muzsikusok, hiszen nekik szól elsősorban).
    A rendezvény legjelentősebb támogatói a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram.

    A soproni Régi Zenei Napok a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat részeként várják a kultúra- és zene iránt érdeklődőket. A Soproni Ünnepi Hetek részletes programja a Programajánlónkban, valamint a Pro Kultúra Kht. web-oldalán tekinthető meg, a cyberpress.sopron.hu a Soproni Ünnepi Hetek.rovatában számol be a fesztivál előadásairól, eseményeiről
B.K.L.

Kapcsolódó cikk:
Negyvenhatodszor: Soproni Ünnepi Hetek