CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

VIII. Német Kultúra Hete

Szabadtéri kiállítás
    Szombaton szabadtéri kiállítással és vásárral kezdődött el a VIII. Német Kultúra Hete Sopronban.

    A "Brennbergi iskoláért" mottóval, az Orsolya téren rendezett szabadtéri kiállításon gyülekeztek az Alpok Képzőművészeti Kör Egyesület tagjai, valamint azok a támogatók, akik a brennbergi Általános Iskolának – a Grundschule -nak –  szánt jótékonysági akcióhoz szerettek volna maguk is hozzájárulni.
Időközben a nemzetközi kórustalálkozó 14 kórusa, valamint több mint négyszáz résztvevőjének parádés felvonulása is elkezdődött.

Felvonulás és fesztivál a Fő téren
A Széchenyi tér-Várkerület-Fő tér útvonalon vonultak végig az énekesek, akiket a soproni Fő téren felállított színpadon Kalmár István, Sopron alpolgármestere és Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke köszöntött.

Krisch Magdolna, a Sopron és Környéke Német Kultúrklub Egyesület köszöntőjét követően Kalmár István alpolgármester megköszönte a Német Kultúrklub Egyesületnek, hogy már nyolcadszor rendezi meg a nívós eseményekkel teli kultúrhetet. Hangsúlyozta: az EU- csatlakozás előtt kiemelten fontosnak tartja a kisebbségi kultúra ápolását, annak támogatását, hogy a magyarországi németek csatlakozás után is megtarthassák nemzeti identitásukat. Kalmár István Walter Dezső polgármester köszöntő szavait is tomácsolta, aki származása révén és a több, Németországban eltöltött évek után fontosnak tartja a kultúrklub rendezvényeit.
Firtl Mátyás a megyei közgyűlés alelnöke a zene harárokon átívelő összetartó szerepét, a rendezvény közösségi tudatformáló erejét, a nemzetiségek révén megvalósuló sokszínű társadalom fontosságát emelte ki köszöntőjében.
Kalmár István: Fontos, hogy a nemzetiségek megőrizzék identitásukat
Firtl Mátyás: a nemzetiségeknek mindig a határokon átívelő kapcsolattartás szerepe jutott

Vakolatos csendéletek: Fejér Zoltán kiállítása

Az Escort Galériában Fejér Zoltán festőművész "Vakolatos csendéletek" című kiállítását Kovács Gombos Gábor festőművész nyitotta meg.
 
 

Kovács Gombos Gábor méltatta Fejér Zoltán munkásságát 

"- Fejér Zoltán a szemlélődő, gondolkozó művészek közé tartozik. Őt rabul ejti a látvány, de nem a felszínre, hanem a belsőre, a lényegre figyel" - mondta Kovács-Gombos Gábor megnyitó beszédében.

"Fejér Zoltán olyan festő, aki tudós is egyben. Nézi a fényeket, mikroszkóppal figyeli azt, ami kicsi - analizál, szétszed - , a végén ott áll a szintézis: összevet, teremt.
    Korszerű művész. A hetvenes években láttam a Festőteremben a tárlatát. Szinkronban van a jelenkori festészeti irányzatokkal, ugyanakkor saját stílusa van, a saját útját járja - sok meg-nem-értéssel, nem divatos művészeti attitűddel. Hívő művész.
A vakolatos csendéletekkel egy letűnt világ életformájának állít emléket. Egy tönkretett, meggyötört, megalázott, száműzött kultúra tárgyi emlékei - töredékei felidézik rekonstruálják, mágikus - ( művészi) módon újjáélesztik számunkra a soproni poncichter életet.
A poncichter házak vakolata - színvilága - tipikus színek: vörös, kék, sárga,  zöld - amely megjelenik mint alapszín az organikus művészetben.
A képeken karakteres motívumkincs jelenik meg: kacsok, szőlőszemek, eltaposott babszemek, árvácska, veréb, galamb, szívek, poharak, üvegek, hordó, kapualjak, fülkék szobrokkal - Szűzanyával, tárgyak árnyéka, lenyomata - az árnyéknak pozitív szerepe  van.( Péter az árnyékával gyógyít Ap.Csel. 5,15).

    A hibátlan kompozíciók lecsúszó komponálásmódja a poncichter talajvesztettség jelképe. A műveket sajátos szín és tónusvilág kiegyenlített tónusértékek jellemzik - csak színkontrasztok vannak. A motívumok egymás mellé sorakoztatása szőnyegszerű dekoratív térkitöltés.A kiállított anyagnak egységes a mondanivalója a kezelési módja. A tartalom és a forma egységben van." - mondta Kovács-Gombos Gábor, aki arra is megkérte a megnyitón résztvevőket, hogy látogassanak el külön-külön a kiállításra, hogy egymagukban is megcsodálhassák Fejér Zoltán gazdag motívumkincsét.
    Fejér Zoltán, maga is megköszönte azoknak a poncichter családoknak a segítségét, akik révén lehetősége nyílt megismerni ezt a csodálatos világot.

Gálaműsor és egyházzene
    A rendezvény a Nemzetközi Kórustalálkozó gálaműsorával folytatódott. A Gyermek- és Ifjúsági Központban Bánfalva, Brennbergbánya, Budakeszi, Fertőrákos, Győr, Herend, Mohács, Palotabozsok, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Müllendorf, valamint Taksony német kórusai léptek fel.

A kórusgálát köszöntötte: Heinek Otto, a Magyarországi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke

    A VIII. Német Kultúra Hete vasárnap a kórusfesztivál résztvevőinek közreműködésével a Szent Mihály templomban az Országos Német Egyházzenei fesztivállal folytatódott.



2003. június 15., vasárnap 23:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület