CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. június 15., vasárnap 23:00


VIII. Német Kultúra Hete

VIII. Német Kultúra Hete

Szabadtéri kiállítás
    Szombaton szabadtéri kiállítással és vásárral kezdődött el a VIII. Német Kultúra Hete Sopronban.

    A "Brennbergi iskoláért" mottóval, az Orsolya téren rendezett szabadtéri kiállításon gyülekeztek az Alpok Képzőművészeti Kör Egyesület tagjai, valamint azok a támogatók, akik a brennbergi Általános Iskolának – a Grundschule -nak –  szánt jótékonysági akcióhoz szerettek volna maguk is hozzájárulni.
Időközben a nemzetközi kórustalálkozó 14 kórusa, valamint több mint négyszáz résztvevőjének parádés felvonulása is elkezdődött.

Felvonulás és fesztivál a Fő téren
A Széchenyi tér-Várkerület-Fő tér útvonalon vonultak végig az énekesek, akiket a soproni Fő téren felállított színpadon Kalmár István, Sopron alpolgármestere és Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke köszöntött.

Krisch Magdolna, a Sopron és Környéke Német Kultúrklub Egyesület köszöntőjét követően Kalmár István alpolgármester megköszönte a Német Kultúrklub Egyesületnek, hogy már nyolcadszor rendezi meg a nívós eseményekkel teli kultúrhetet. Hangsúlyozta: az EU- csatlakozás előtt kiemelten fontosnak tartja a kisebbségi kultúra ápolását, annak támogatását, hogy a magyarországi németek csatlakozás után is megtarthassák nemzeti identitásukat. Kalmár István Walter Dezső polgármester köszöntő szavait is tomácsolta, aki származása révén és a több, Németországban eltöltött évek után fontosnak tartja a kultúrklub rendezvényeit.
Firtl Mátyás a megyei közgyűlés alelnöke a zene harárokon átívelő összetartó szerepét, a rendezvény közösségi tudatformáló erejét, a nemzetiségek révén megvalósuló sokszínű társadalom fontosságát emelte ki köszöntőjében.
Kalmár István: Fontos, hogy a nemzetiségek megőrizzék identitásukat
Firtl Mátyás: a nemzetiségeknek mindig a határokon átívelő kapcsolattartás szerepe jutott

Vakolatos csendéletek: Fejér Zoltán kiállítása

Az Escort Galériában Fejér Zoltán festőművész "Vakolatos csendéletek" című kiállítását Kovács Gombos Gábor festőművész nyitotta meg.
 
 

Kovács Gombos Gábor méltatta Fejér Zoltán munkásságát 

"- Fejér Zoltán a szemlélődő, gondolkozó művészek közé tartozik. Őt rabul ejti a látvány, de nem a felszínre, hanem a belsőre, a lényegre figyel" - mondta Kovács-Gombos Gábor megnyitó beszédében.

"Fejér Zoltán olyan festő, aki tudós is egyben. Nézi a fényeket, mikroszkóppal figyeli azt, ami kicsi - analizál, szétszed - , a végén ott áll a szintézis: összevet, teremt.
    Korszerű művész. A hetvenes években láttam a Festőteremben a tárlatát. Szinkronban van a jelenkori festészeti irányzatokkal, ugyanakkor saját stílusa van, a saját útját járja - sok meg-nem-értéssel, nem divatos művészeti attitűddel. Hívő művész.
A vakolatos csendéletekkel egy letűnt világ életformájának állít emléket. Egy tönkretett, meggyötört, megalázott, száműzött kultúra tárgyi emlékei - töredékei felidézik rekonstruálják, mágikus - ( művészi) módon újjáélesztik számunkra a soproni poncichter életet.
A poncichter házak vakolata - színvilága - tipikus színek: vörös, kék, sárga,  zöld - amely megjelenik mint alapszín az organikus művészetben.
A képeken karakteres motívumkincs jelenik meg: kacsok, szőlőszemek, eltaposott babszemek, árvácska, veréb, galamb, szívek, poharak, üvegek, hordó, kapualjak, fülkék szobrokkal - Szűzanyával, tárgyak árnyéka, lenyomata - az árnyéknak pozitív szerepe  van.( Péter az árnyékával gyógyít Ap.Csel. 5,15).

    A hibátlan kompozíciók lecsúszó komponálásmódja a poncichter talajvesztettség jelképe. A műveket sajátos szín és tónusvilág kiegyenlített tónusértékek jellemzik - csak színkontrasztok vannak. A motívumok egymás mellé sorakoztatása szőnyegszerű dekoratív térkitöltés.A kiállított anyagnak egységes a mondanivalója a kezelési módja. A tartalom és a forma egységben van." - mondta Kovács-Gombos Gábor, aki arra is megkérte a megnyitón résztvevőket, hogy látogassanak el külön-külön a kiállításra, hogy egymagukban is megcsodálhassák Fejér Zoltán gazdag motívumkincsét.
    Fejér Zoltán, maga is megköszönte azoknak a poncichter családoknak a segítségét, akik révén lehetősége nyílt megismerni ezt a csodálatos világot.

Gálaműsor és egyházzene
    A rendezvény a Nemzetközi Kórustalálkozó gálaműsorával folytatódott. A Gyermek- és Ifjúsági Központban Bánfalva, Brennbergbánya, Budakeszi, Fertőrákos, Győr, Herend, Mohács, Palotabozsok, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Müllendorf, valamint Taksony német kórusai léptek fel.

A kórusgálát köszöntötte: Heinek Otto, a Magyarországi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke

    A VIII. Német Kultúra Hete vasárnap a kórusfesztivál résztvevőinek közreműködésével a Szent Mihály templomban az Országos Német Egyházzenei fesztivállal folytatódott.