CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mesélő utcák Sopronban
Sopron rejtett értékei, szépségei

    Az Ünnepi Könyvhét következő estjéhez, a Pro Urbe Sopronért-díjas Hárs Józseffel való találkozáshoz az alkalmat a “Mesélő utcák Sopronban” címmel megjelent könyve adta.
    “Olyan ember, aki tudja: Végzetesen kell élni és írni, tehát nyugodtan, nagyon figyelmesen, egyforma erővel figyelve a világra és önmagunkra, értelmünkre és szenvedélyünkre, az emberek szándékaira és a mindenséghez való kapcsolatainkra. Ez az egyetlen emberhez méltó magatartás”-Márai Sándor szavaival.


Csiszár Ágnes könyvtáros, a rendezvény szervezője, Hárs József, a szerző és
Sass László, főszerkesztő, a beszélgetőtárs

Hárs József Sopron szülötteként és polgáraként korán a város bűvkörébe került, erre szánta szabadidejét és szellemi erejét. Több önálló helytörténeti könyvet adott ki: Szakácskönyv 1928, Akikről utcát neveztek el, Soproni Ünnepi Hetek története, Az oroszlán elfordítja a fejét…, Fertőrákos. Írt történelmi drámát, több magánkiadványa jelent meg. Hosszú évtizedekig volt a Soproni Szemle olvasószerkesztője. Cikkeivel a sorok között segítette a sopronivá formálást, a polgár vásosát szeretettel féltő gondoskodás alakítását. Ezt honorálta a város 1994-ben a Sopron Kultúrájáért-díjjal, majd 2002-ben a Pro Urbe Sopronért-díjjal.

Hárs József beszélgetőtársa Sass László tanár, a Várhely főszerkesztője volt.

A találkozón alig tucatnyian voltunk. Nagyon optimista voltam, amikor azt gondoltam, hogy a rekkenő nyári meleg nem árthat meg az érdeklődésnek. Persze, egy ilyen műfajú könyvről nehéz beszélgetni. Az alcímben “Történeti utcanévjegyzék” szerepel. A sorok mögött azonban csakugyan rengeteg utalás van. Éppen ezért fontos, aktuális a munka. Kapcsolódik ahhoz a sorozathoz, amelyben a “Soproni anziksz” megjelent; készülőben a hajdanvolt soproni épületekről készülő kötet.


Hárs József dedikál

- A címet nem Te adtad. Hiányérzetem volt ugyanis utána – mondja Sass László.

- Ezek adatok. Ha valaki meg akar ismerni valamit, csak fel kell a kiadványt lapozni. Persze, a könyvből hiányzanak a hajdanvolt nevezetes lakók, az igazi történetek, amit szintén meg kellene írni, csak meg kell bízni vele. Ez az előre láthatóan 150 évembe belefér. Erre volt megbízatásom – mosolyodik el Hárs József.

    Eltűnődöm és bevallom, sajnos nem értem. Ha - mondjuk - kevesebb a reklám – jó, jó, tudom, hogy el kell adni a könyvet -, ha Sopron Megyei Jogú Város felvállalná a kiadást – ez persze természetesen csak a cikk szerzőjének gondolata -, ha több lenne a soproni vonatkozású grafika – talán a Soproni Képzőművészeti Társaság is közreműködhetne ebben -, ha mindaz benne lenne, amit most hiányként érzünk – csak hasonlítsuk össze pl. Budapest utcanévjegyzékével!

(Hárs József: Mesélő utcák Sopronban, Kiadó: Juhász Kft., Nyomdai munkák: Palatia Nyomda és Kiadó Kft.)

Csiszár Ágnes
 

Kapcsolódó cikkek:
Sopronban Jókai Anna részvételével már elkezdődött az Ünnepi Könyvhét


A Könyvhét programjában következik:
2003. június 12-én, csütörtökön, 18:00 órakor, Ugyanarról másképpen címmel  Rakovszky Zsuzsa Európa-díjas íróval Füzi Edit, kulturális menedzser beszélget.
( Az Ünnepi Könyvhét rendezvényeinek helyszíne a Széchenyi István Városi Könyvtár - Sopron, Pócsi u. 25.)



2003. jĂşnius 11., szerda 21:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület