CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. jĂşnius 11., szerda 21:24


Mesélő utcák Sopronban - Sopron rejtett értékei, szépségei

Mesélő utcák Sopronban
Sopron rejtett értékei, szépségei

    Az Ünnepi Könyvhét következő estjéhez, a Pro Urbe Sopronért-díjas Hárs Józseffel való találkozáshoz az alkalmat a “Mesélő utcák Sopronban” címmel megjelent könyve adta.
    “Olyan ember, aki tudja: Végzetesen kell élni és írni, tehát nyugodtan, nagyon figyelmesen, egyforma erővel figyelve a világra és önmagunkra, értelmünkre és szenvedélyünkre, az emberek szándékaira és a mindenséghez való kapcsolatainkra. Ez az egyetlen emberhez méltó magatartás”-Márai Sándor szavaival.


Csiszár Ágnes könyvtáros, a rendezvény szervezője, Hárs József, a szerző és
Sass László, főszerkesztő, a beszélgetőtárs

Hárs József Sopron szülötteként és polgáraként korán a város bűvkörébe került, erre szánta szabadidejét és szellemi erejét. Több önálló helytörténeti könyvet adott ki: Szakácskönyv 1928, Akikről utcát neveztek el, Soproni Ünnepi Hetek története, Az oroszlán elfordítja a fejét…, Fertőrákos. Írt történelmi drámát, több magánkiadványa jelent meg. Hosszú évtizedekig volt a Soproni Szemle olvasószerkesztője. Cikkeivel a sorok között segítette a sopronivá formálást, a polgár vásosát szeretettel féltő gondoskodás alakítását. Ezt honorálta a város 1994-ben a Sopron Kultúrájáért-díjjal, majd 2002-ben a Pro Urbe Sopronért-díjjal.

Hárs József beszélgetőtársa Sass László tanár, a Várhely főszerkesztője volt.

A találkozón alig tucatnyian voltunk. Nagyon optimista voltam, amikor azt gondoltam, hogy a rekkenő nyári meleg nem árthat meg az érdeklődésnek. Persze, egy ilyen műfajú könyvről nehéz beszélgetni. Az alcímben “Történeti utcanévjegyzék” szerepel. A sorok mögött azonban csakugyan rengeteg utalás van. Éppen ezért fontos, aktuális a munka. Kapcsolódik ahhoz a sorozathoz, amelyben a “Soproni anziksz” megjelent; készülőben a hajdanvolt soproni épületekről készülő kötet.


Hárs József dedikál

- A címet nem Te adtad. Hiányérzetem volt ugyanis utána – mondja Sass László.

- Ezek adatok. Ha valaki meg akar ismerni valamit, csak fel kell a kiadványt lapozni. Persze, a könyvből hiányzanak a hajdanvolt nevezetes lakók, az igazi történetek, amit szintén meg kellene írni, csak meg kell bízni vele. Ez az előre láthatóan 150 évembe belefér. Erre volt megbízatásom – mosolyodik el Hárs József.

    Eltűnődöm és bevallom, sajnos nem értem. Ha - mondjuk - kevesebb a reklám – jó, jó, tudom, hogy el kell adni a könyvet -, ha Sopron Megyei Jogú Város felvállalná a kiadást – ez persze természetesen csak a cikk szerzőjének gondolata -, ha több lenne a soproni vonatkozású grafika – talán a Soproni Képzőművészeti Társaság is közreműködhetne ebben -, ha mindaz benne lenne, amit most hiányként érzünk – csak hasonlítsuk össze pl. Budapest utcanévjegyzékével!

(Hárs József: Mesélő utcák Sopronban, Kiadó: Juhász Kft., Nyomdai munkák: Palatia Nyomda és Kiadó Kft.)

Csiszár Ágnes
 

Kapcsolódó cikkek:
Sopronban Jókai Anna részvételével már elkezdődött az Ünnepi Könyvhét


A Könyvhét programjában következik:
2003. június 12-én, csütörtökön, 18:00 órakor, Ugyanarról másképpen címmel  Rakovszky Zsuzsa Európa-díjas íróval Füzi Edit, kulturális menedzser beszélget.
( Az Ünnepi Könyvhét rendezvényeinek helyszíne a Széchenyi István Városi Könyvtár - Sopron, Pócsi u. 25.)