CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Sopron, a magyar költészet ünnepén

    A magyar költészet ünnepén a Soproni Irodalmi Társaság és a Képzőművészeti Társaság Soproni ének címmel költészet napi estet tartott a Perkovátz Házban.
    A jeles alkalomra A Soproni Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége kiadásában, a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumának 40. évfordulójára jelent meg a Soproni ének - Négy évtized a szép szó szolgálatában című irodalmi monográfia.

Bősze Balázs, a Soproni Irodalmi Társaság elnöke

    Szavalatok és a soproni költők megzenésített versei – Németh Ildikó, Szabó Piroska, Bősze Bernadett, T. Horváth József – idézték a valamikori "soproni fiatalokat", akiknek alkotói tevékenységét Kovács József László méltatta.
- Örömünnep a mai - mondta Kovács József László, aki idézte azt a soproni szellemi közeget, amelyben Sopron irodalmi élete legjelesebb alakítói és létrehozói  örökségének folytatóiként jelentek meg a Soproni Fiatalokat.
    A kezdeményezők, az eredetileg a "Jövendő Kollégiuma" néven társaságot alakított  – Vágási Imre, Cs. Németh András, Ízes Mihály – már elköltöztek a földi világból, mint ahogyan a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumának is van igen korán távozott –Herbszt Zoltán – és elhallgatott tagja – Schneider Lipót – egyaránt.
    Az irodalmi monográfia végigkíséri az "alapítók" és a "második nemzedék a reménykedő pályakezdők tűrt, néha tiltott gyülekezetének" útját, idézve Büki Attila, Bugyi Sándor, Bősze Balázs, Schneider Lipót, Huszár László, Zentai László, Zsirai László, Kövesi György műveiből.
    Az elfogadásért, a fentmaradásért folytatott küzdelem, a nyilvánosság keresése, a Cézár-házból való "kiűzetés", a Liszt Ferenc Művelődési Központ, majd a KISZÖV Kultúrház, a Petőfi Sándor Klubkönyvtár, az Elzett Kultúrház helyszínei után a Civitas Pinceszínház – a Soproni Fiatalok vállalt és teljesített feladatával összekapcsolódó – történetét szintén tartalmazza a kiadvány.

Bősze Balázs, Zentai László, Kövesi György, Kovács József László

    A pályaképek bemutatása mellett a Hűség Városának költői között Huszár László, Rakovszky Zsuzsa, Turcsi Imre, Vaderna József, Winkler András versei is olvashatók a kötetben, Bősze Balázs, Cs. Varga Iistván és Kövesi György visszaemlékezései, valamint Berkics Miklós, Büki Attila és Szepes Péter grafikái mellett. Az irodalmi monográfiát kislexikon és fényképalbum egészíti ki.
     Sarkady Sándornak, " az embertársai hasznát szolgáló, reformkori" embernek, "a város irodalmi mindenesének" joggal  jutott a köszönetből, amelyet Kovács József  László, a Soproni Fiatalok nevében mondott. 

    Az elmúlt negyven esztendő krónikája megszületett, a Soproni Fiatalok igazi verseit majd az idő rostálja meg; utaik ugyan elváltak, de a Soproni Irodalmi Társaságban – valamilyen formában – azért mégis folytatódtak, és a költészet napi történések, megnyilvánulások, köszöntők, azok jelenléte, akik a versek között a sopronit fontosnak tartják, azoknak a hiányával együtt, akik nem ezt nem teszik, mind arról szólnak (utalva  Zentai László egy megjegyzésére): ha a város nem tartotta meg költő fiait, az  nem azt jelenti, hogy ők nem tartották meg "élményháttérként a várost." Tanúságul szolgál erre a könyv, az irodalmi est, a vers, amely ezúttal elhangzott, amely pedig, – amint azt az est házigazdája mondta – csak a kultúrában, a szépben és nemesben, a költészetben való hitből születhet.

T.É.
 



2003. április 12., szombat 01:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület