CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. április 12., szombat 01:50


Sopron a magyar költészet ünnepén

Sopron, a magyar költészet ünnepén

    A magyar költészet ünnepén a Soproni Irodalmi Társaság és a Képzőművészeti Társaság Soproni ének címmel költészet napi estet tartott a Perkovátz Házban.
    A jeles alkalomra A Soproni Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége kiadásában, a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumának 40. évfordulójára jelent meg a Soproni ének - Négy évtized a szép szó szolgálatában című irodalmi monográfia.

Bősze Balázs, a Soproni Irodalmi Társaság elnöke

    Szavalatok és a soproni költők megzenésített versei – Németh Ildikó, Szabó Piroska, Bősze Bernadett, T. Horváth József – idézték a valamikori "soproni fiatalokat", akiknek alkotói tevékenységét Kovács József László méltatta.
- Örömünnep a mai - mondta Kovács József László, aki idézte azt a soproni szellemi közeget, amelyben Sopron irodalmi élete legjelesebb alakítói és létrehozói  örökségének folytatóiként jelentek meg a Soproni Fiatalokat.
    A kezdeményezők, az eredetileg a "Jövendő Kollégiuma" néven társaságot alakított  – Vágási Imre, Cs. Németh András, Ízes Mihály – már elköltöztek a földi világból, mint ahogyan a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumának is van igen korán távozott –Herbszt Zoltán – és elhallgatott tagja – Schneider Lipót – egyaránt.
    Az irodalmi monográfia végigkíséri az "alapítók" és a "második nemzedék a reménykedő pályakezdők tűrt, néha tiltott gyülekezetének" útját, idézve Büki Attila, Bugyi Sándor, Bősze Balázs, Schneider Lipót, Huszár László, Zentai László, Zsirai László, Kövesi György műveiből.
    Az elfogadásért, a fentmaradásért folytatott küzdelem, a nyilvánosság keresése, a Cézár-házból való "kiűzetés", a Liszt Ferenc Művelődési Központ, majd a KISZÖV Kultúrház, a Petőfi Sándor Klubkönyvtár, az Elzett Kultúrház helyszínei után a Civitas Pinceszínház – a Soproni Fiatalok vállalt és teljesített feladatával összekapcsolódó – történetét szintén tartalmazza a kiadvány.

Bősze Balázs, Zentai László, Kövesi György, Kovács József László

    A pályaképek bemutatása mellett a Hűség Városának költői között Huszár László, Rakovszky Zsuzsa, Turcsi Imre, Vaderna József, Winkler András versei is olvashatók a kötetben, Bősze Balázs, Cs. Varga Iistván és Kövesi György visszaemlékezései, valamint Berkics Miklós, Büki Attila és Szepes Péter grafikái mellett. Az irodalmi monográfiát kislexikon és fényképalbum egészíti ki.
     Sarkady Sándornak, " az embertársai hasznát szolgáló, reformkori" embernek, "a város irodalmi mindenesének" joggal  jutott a köszönetből, amelyet Kovács József  László, a Soproni Fiatalok nevében mondott. 

    Az elmúlt negyven esztendő krónikája megszületett, a Soproni Fiatalok igazi verseit majd az idő rostálja meg; utaik ugyan elváltak, de a Soproni Irodalmi Társaságban – valamilyen formában – azért mégis folytatódtak, és a költészet napi történések, megnyilvánulások, köszöntők, azok jelenléte, akik a versek között a sopronit fontosnak tartják, azoknak a hiányával együtt, akik nem ezt nem teszik, mind arról szólnak (utalva  Zentai László egy megjegyzésére): ha a város nem tartotta meg költő fiait, az  nem azt jelenti, hogy ők nem tartották meg "élményháttérként a várost." Tanúságul szolgál erre a könyv, az irodalmi est, a vers, amely ezúttal elhangzott, amely pedig, – amint azt az est házigazdája mondta – csak a kultúrában, a szépben és nemesben, a költészetben való hitből születhet.

T.É.