CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hét hosszú esztendőről bencés szellemben
Priscum Templum Scarbantiae - Kutatások a soproni ferences-bencés templom és kolostor területén 1996-2003.

Egy nagyon szép kiállításban gyönyörködhettek mindazok, akik pénteken, április 11-én délután 4 órakor résztvettek a Lábasházban ennek a hosszú nevű kiállításnak a megnyitóján. A kiállítás nevénél csak az eltelt idő hosszabb, ami talán még duplájára nőtt volna, ha újságcikkekkel és jelentős szellemi tőkebevonással a volt bencés kolostort szeretők nem rövidítik le a műemléki helyreállítás sokszor szemtelenül pénzfaló tartós semmittevését.


Csak a kiállítást megnyitó Dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát nagyszerű emberségének köszönhető, hogy "megszelidítette" az igazságért kardoskodók szenvedélyét. Átváltoztatta a kövek, tárgyak "bálványimádását" a Zsidókhoz írt levélből és Szent Ágoston gondolataiból idézve, s utalt a templomnak, s általában a szent helyeknek arra az "eszköz-létére", melyet mint Istennek a Földön felvert sátrai, a lélek temploma építésének eszközei betöltenek. Akinek füle van, hallja meg!

A kiállítás a hét évre nyúlt munkálatok apropóján közzéteszi a templom teljes építési- és restaurálási történetét, melyet a lefolytatott munka eredményei, néhány új szempontot is felvetve, kiegészítettek.

A kisteremben a templom helyén állt római kultikus hely emlékeit tárják a látogatók elé, míg a nagyteremben részint régebbi, részint újabb építészeti és berendezési töredékek egészítik ki a templomról alkotott képet.
A funkciójában is átalakuló épületegyüttes nemsokára ismét látogatható lesz és fogadja a bencés befogadó és szolgáló szellemben bizakodó egyedülálló időseket. Immár újabb történeti réteg rakódik le a hétszázéves falakon belül, s csak reménykedhetünk benne, hogy a legújabb kor historikus darabjait egykor békésebb módszerekkel, s nem az emésztő megmaradt szilánkjaiként kell Sopron várostörténetéhez illeszteni.
- DI -



2003. április 11., péntek 19:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület