CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. április 11., péntek 19:23


Hét hosszú esztendőről bencés szellemben

Hét hosszú esztendőről bencés szellemben
Priscum Templum Scarbantiae - Kutatások a soproni ferences-bencés templom és kolostor területén 1996-2003.

Egy nagyon szép kiállításban gyönyörködhettek mindazok, akik pénteken, április 11-én délután 4 órakor résztvettek a Lábasházban ennek a hosszú nevű kiállításnak a megnyitóján. A kiállítás nevénél csak az eltelt idő hosszabb, ami talán még duplájára nőtt volna, ha újságcikkekkel és jelentős szellemi tőkebevonással a volt bencés kolostort szeretők nem rövidítik le a műemléki helyreállítás sokszor szemtelenül pénzfaló tartós semmittevését.


Csak a kiállítást megnyitó Dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát nagyszerű emberségének köszönhető, hogy "megszelidítette" az igazságért kardoskodók szenvedélyét. Átváltoztatta a kövek, tárgyak "bálványimádását" a Zsidókhoz írt levélből és Szent Ágoston gondolataiból idézve, s utalt a templomnak, s általában a szent helyeknek arra az "eszköz-létére", melyet mint Istennek a Földön felvert sátrai, a lélek temploma építésének eszközei betöltenek. Akinek füle van, hallja meg!

A kiállítás a hét évre nyúlt munkálatok apropóján közzéteszi a templom teljes építési- és restaurálási történetét, melyet a lefolytatott munka eredményei, néhány új szempontot is felvetve, kiegészítettek.

A kisteremben a templom helyén állt római kultikus hely emlékeit tárják a látogatók elé, míg a nagyteremben részint régebbi, részint újabb építészeti és berendezési töredékek egészítik ki a templomról alkotott képet.
A funkciójában is átalakuló épületegyüttes nemsokára ismét látogatható lesz és fogadja a bencés befogadó és szolgáló szellemben bizakodó egyedülálló időseket. Immár újabb történeti réteg rakódik le a hétszázéves falakon belül, s csak reménykedhetünk benne, hogy a legújabb kor historikus darabjait egykor békésebb módszerekkel, s nem az emésztő megmaradt szilánkjaiként kell Sopron várostörténetéhez illeszteni.
- DI -