CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Móser Zoltán fotókiállítása

Móser Zoltán kiállítását a Bán János Közösségi Házban, a Halász u. 38-ban szombaton, március 8-án Bindes Ferenc kanonok, plébános nyitotta meg. A kiállítás mottója István király Imre herceghez intézett intelméből: "Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szétszórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod". Címe: Ómagyar Testamentum, A középkori Magyarország emlékei. Ezt követően a szerző, aki a PPKE tanára, s akinek e helyütt felsorolhatatlan munkásságát, szakmai önéletrajzát külön file-ban közöljük, a történelmi Magyarország területén található, a Szent László legendát ábrázoló jelentős freskók kitűnő minőségű archív anyagából tartott vetített képes előadást.


A kiállítás maga a középkori magyar romanika és gótika alkotásaiból, azok részleteiből ad izelítőt fekete-fehér képekben. Előre kell bocsátanunk, hogy a fotográfiák többsége a múlt század '70-es éveiben készült, a szerző fiatal korában, s a kartonra kasírozott keretezetlen fotók, nagyítások keletkezési ideje sem lehet jóval későbbi, színük és állaguk alapján.


Ellentétben a vetített képes előadás 6x6-os színes diaképeivel, a kiállítás fotói észrevehetően nem reprodukciós céllal készültek, így nem kérhető számon rajtuk a pl. sokszor észrevehetően gyenge rajzolat vagy a műemlék bemutatására alkalmatlan fényviszony. Fiatalos lendülettel komponált képek ezek, melyek erőssége (utólagos és) erőteljes kompozíciója, a tónusok árnyaltságának sokszori (tudatos) mellőzése, a mesterséges bevilágítottság nélkülözése valamint a fiatalos, változatos, néha vehemens és merész, máskor bágyadt, visszafogott megfogalmazás.


Külön érdemként kell megemlítenünk a kiállítás megrendezését és a képek munka- és esztétikumigényes felfüggesztését, mely mintaszerű, s amely Andrássyné Bolla Mariann munkája.
- DI -



2003. március 09., vasárnap 13:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület