CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. március 09., vasárnap 13:40


Móser Zoltán fotókiállítása

Móser Zoltán fotókiállítása

Móser Zoltán kiállítását a Bán János Közösségi Házban, a Halász u. 38-ban szombaton, március 8-án Bindes Ferenc kanonok, plébános nyitotta meg. A kiállítás mottója István király Imre herceghez intézett intelméből: "Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szétszórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod". Címe: Ómagyar Testamentum, A középkori Magyarország emlékei. Ezt követően a szerző, aki a PPKE tanára, s akinek e helyütt felsorolhatatlan munkásságát, szakmai önéletrajzát külön file-ban közöljük, a történelmi Magyarország területén található, a Szent László legendát ábrázoló jelentős freskók kitűnő minőségű archív anyagából tartott vetített képes előadást.


A kiállítás maga a középkori magyar romanika és gótika alkotásaiból, azok részleteiből ad izelítőt fekete-fehér képekben. Előre kell bocsátanunk, hogy a fotográfiák többsége a múlt század '70-es éveiben készült, a szerző fiatal korában, s a kartonra kasírozott keretezetlen fotók, nagyítások keletkezési ideje sem lehet jóval későbbi, színük és állaguk alapján.


Ellentétben a vetített képes előadás 6x6-os színes diaképeivel, a kiállítás fotói észrevehetően nem reprodukciós céllal készültek, így nem kérhető számon rajtuk a pl. sokszor észrevehetően gyenge rajzolat vagy a műemlék bemutatására alkalmatlan fényviszony. Fiatalos lendülettel komponált képek ezek, melyek erőssége (utólagos és) erőteljes kompozíciója, a tónusok árnyaltságának sokszori (tudatos) mellőzése, a mesterséges bevilágítottság nélkülözése valamint a fiatalos, változatos, néha vehemens és merész, máskor bágyadt, visszafogott megfogalmazás.


Külön érdemként kell megemlítenünk a kiállítás megrendezését és a képek munka- és esztétikumigényes felfüggesztését, mely mintaszerű, s amely Andrássyné Bolla Mariann munkája.
- DI -