CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Nem minden tudás használ is, a szeretet viszont épít!"

Március 1-én, szombaton, 15.30-kor a Wrenkh Ede Közösségi Házban Dr. Juhász Judit, Pethő-díjas újságíró, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóiroda vezetője tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportja szervezésében. Az előadás témái: Szólhatunk-e a szeretet nyelvén? A Katolikus Egyház kommunikációja.

Az előadó bevezetőként szólt a rendszerváltás éveiről, az Antall kormányban betöltött tisztségéről, külön kiemelve az un. ravatal éjszakáját, amikor a felravatalozott miniszterelnök előtt tisztelgő végeláthatatlan tömeg, kis megszakításokkal, a hajnali órákig az ő szavait hallhatta. Tudni lehetett, hogy akkor egy korszak véget ért, s elindult az azóta jól ismert váltakozó folyamat. Egy valami azonban soha nem szűnt meg, a remény.
A szóvivő több helyütt idézte a c. II. Vatikánum Inter Mirifica dekrétumát, belőle a tömegkommunikáció alapjának tartott mondatot: "a közlés tartalmát tekintve mindig igaz és - az igazságosság valamint a szeretet sérelme nélkül - teljes legyen; a közlés módját tekintve pedig legyen tisztességes és megfelelő, azaz szentül tartsa tiszteletben az erkölcsi törvényeket, s az ember törvényes jogait és méltóságát, mind a hírek szerzésében, mind azok közzétételében; nem minden tudás használ ugyanis,"a szeretet viszont épít"". Idézte továbbá II. János Pálnak a Kommunikáció világnapjára kiadott üzenetét.

A következőkben Juhász Judit arról beszélt, hogy noha a rendszerváltozással együtt megszűnt a média közvetlen pártirányítása, ugyanakkor megjelentek a kereskedelmi adók, és megjelent a média-erőszak is otthonainkban. A jó ízlés és kultúra helyett egyfajta álomvilág kapott helyet a televíziókban, úgy a filmekben, mint a hirdetésekben, követhetően hamis üzenetekkel.
A média torzulása - melynek csak egyik következménye az erőszakon felnövekvő fiatalság -, a világ torzulását tükrözi. A családtalanság és a csonka család hatása a média működtetőinek is immár második generációját érinti közvetlenül.
A műsorok minőségének sajnálatos változása nemcsak azzal árt, amit bemutat, hanem azzal is, amit elfed, amit elhallgat, ami helyett a műsor adásba megy.

Az egyház kommunikációjában kilép a templomok kapuin, és próbálja közös értékeink bemutatásán keresztül megérinteni mindazok szívét, akiknek jelentenek valamit az utóbbi három év óriásplakátjai, akik hallgatját a MKPK kommunikációval megbízott püspökét és szóvivőjét. Ők azzal a szelídséggel, bizalmat ébresztő magatartással, ugyanakkor határozottsággal és nem a divatok utánzásával közelednek minden média szakember, hallgató és néző felé, amivel Mesterük, Krisztus tette ezt.
Határozottan különbséget tesznek negatív kampányba fogó kritizálóikkal szemben a a politika és közéletiség között, mely utóbbiban, minden ellenkező véleménnyel szemben, az egyháznak igenis küldetése van.
Nyílt kérdéssel fordulnak Márton Áron püspökkel együtt minden jószándékú emberhez, amikor azt kérdezik: "Miért csak a vallástalan élet lehet közügy?"
- DI -



2003. március 01., szombat 20:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület