CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. március 01., szombat 20:02


'Nem minden tudás használ ugyanis, a szeretet viszont épít!'

"Nem minden tudás használ is, a szeretet viszont épít!"

Március 1-én, szombaton, 15.30-kor a Wrenkh Ede Közösségi Házban Dr. Juhász Judit, Pethő-díjas újságíró, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóiroda vezetője tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportja szervezésében. Az előadás témái: Szólhatunk-e a szeretet nyelvén? A Katolikus Egyház kommunikációja.

Az előadó bevezetőként szólt a rendszerváltás éveiről, az Antall kormányban betöltött tisztségéről, külön kiemelve az un. ravatal éjszakáját, amikor a felravatalozott miniszterelnök előtt tisztelgő végeláthatatlan tömeg, kis megszakításokkal, a hajnali órákig az ő szavait hallhatta. Tudni lehetett, hogy akkor egy korszak véget ért, s elindult az azóta jól ismert váltakozó folyamat. Egy valami azonban soha nem szűnt meg, a remény.
A szóvivő több helyütt idézte a c. II. Vatikánum Inter Mirifica dekrétumát, belőle a tömegkommunikáció alapjának tartott mondatot: "a közlés tartalmát tekintve mindig igaz és - az igazságosság valamint a szeretet sérelme nélkül - teljes legyen; a közlés módját tekintve pedig legyen tisztességes és megfelelő, azaz szentül tartsa tiszteletben az erkölcsi törvényeket, s az ember törvényes jogait és méltóságát, mind a hírek szerzésében, mind azok közzétételében; nem minden tudás használ ugyanis,"a szeretet viszont épít"". Idézte továbbá II. János Pálnak a Kommunikáció világnapjára kiadott üzenetét.

A következőkben Juhász Judit arról beszélt, hogy noha a rendszerváltozással együtt megszűnt a média közvetlen pártirányítása, ugyanakkor megjelentek a kereskedelmi adók, és megjelent a média-erőszak is otthonainkban. A jó ízlés és kultúra helyett egyfajta álomvilág kapott helyet a televíziókban, úgy a filmekben, mint a hirdetésekben, követhetően hamis üzenetekkel.
A média torzulása - melynek csak egyik következménye az erőszakon felnövekvő fiatalság -, a világ torzulását tükrözi. A családtalanság és a csonka család hatása a média működtetőinek is immár második generációját érinti közvetlenül.
A műsorok minőségének sajnálatos változása nemcsak azzal árt, amit bemutat, hanem azzal is, amit elfed, amit elhallgat, ami helyett a műsor adásba megy.

Az egyház kommunikációjában kilép a templomok kapuin, és próbálja közös értékeink bemutatásán keresztül megérinteni mindazok szívét, akiknek jelentenek valamit az utóbbi három év óriásplakátjai, akik hallgatját a MKPK kommunikációval megbízott püspökét és szóvivőjét. Ők azzal a szelídséggel, bizalmat ébresztő magatartással, ugyanakkor határozottsággal és nem a divatok utánzásával közelednek minden média szakember, hallgató és néző felé, amivel Mesterük, Krisztus tette ezt.
Határozottan különbséget tesznek negatív kampányba fogó kritizálóikkal szemben a a politika és közéletiség között, mely utóbbiban, minden ellenkező véleménnyel szemben, az egyháznak igenis küldetése van.
Nyílt kérdéssel fordulnak Márton Áron püspökkel együtt minden jószándékú emberhez, amikor azt kérdezik: "Miért csak a vallástalan élet lehet közügy?"
- DI -