CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egészségügyi ko(ó)rtörténet

MEDICINA PANNONICA, Higiénia és orvoslás a római kori Pannoniában címmel az Aquincumi Múzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás Sopronban, a Lábasházban (Orsolya tér 2.). A kiállítást 2003. február 23-án, (vasárnap) 11. órakor Dr. T. Szőnyi Eszter a Győr- Moson- Sopron Megyei Múzeumok igazgatója nyitotta meg az orvoslás történetét a kezdetektől a római időkig bezárólag ismertetve a teljességre törekvő, embertpróbálóan részletes beszédében.
Ezt követően a kiálllítást bravúrosan rövid idő alatt a nézők elé állító Dr. Gömöri János, a tárlat magyar rendezője ismertetett néhány, a megtekintettek értékelése szempontjából hasznos tényt a kiállítás látogatóival.


A "MEDICINA PANNONICA" következetes didaktikussággal viszi végig a nézőket és a tablók olvasóit a római kor magyar egészségügyi vonatkozásain, kezdve az egészséges életet lehetővé tevő közegészségügyi vonatkozásokkal (a higiénés lehetőségeket egy teljes köz-WC felépítésével és azt kipróbálásra ajánlva a kiállítás megtekintőinek). De foglalkozik a továbbiakban a kor előnyeivel és hátrányaival, az orvosi tevékenység ismertetésével, híres személyiségek híressé váró orvosainak név szerinti említésével és a kor orvosi műszereinek tárlókban történt közreadásával. Az általános műveltségnek is talán részét képező ismeretanyag még a régészeti helyszínek rajzaival és a leletanyag magyarázó közreadásával bővül.


A "Higiénia és orvoslás a római kori Pannoniában" ideje alatt az egyébként nem látható Orsolyita Iskola pincéjében feltárt ide kapcsolódó római kori ásatási anyag is látogatható.

A kiállítás törzsanyagát az INTERREG Kleinprojekte - Fonds támogatásával 2002. március 23. és 2002. november 11. között az Archaologischer Park Carnuntum (Petronell, Alsó-Ausztria) MEDICINA CARNUNllNA címmel, Günther E. Thüry (Salzburg) rendezésben mutatta be.


A soproni kiállításban a fentiek mellett a Soproni Múzeum, az Aquincumi Múzeum, Budapest, a Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, a Savaria Múzeum, Szombathely, és a Burgenlandisches Landesmuseum, Zisenstadt leletei is kiállításra kerültek, Gömöri János és Günther E. Thüry rendezésében, a Soproni Múzeum kivitelezésében.
A természeti környezet rekonstrukcióját a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt.(GySEV) kertészete segítette. A kiállítás környezet- és település-higiéniai részének összeállításában részt vett a Castanea Környezetvédelmi Egyesület, Sopron

A kiállítás megtekinthető 2003. március 22-ig, hétfő kivételével naponta 10-14 óráig



2003. február 24., hétfő 20:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület