CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. február 24., hétfő 20:43


Egészségügyi ko(ó)rtörténet

Egészségügyi ko(ó)rtörténet

MEDICINA PANNONICA, Higiénia és orvoslás a római kori Pannoniában címmel az Aquincumi Múzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás Sopronban, a Lábasházban (Orsolya tér 2.). A kiállítást 2003. február 23-án, (vasárnap) 11. órakor Dr. T. Szőnyi Eszter a Győr- Moson- Sopron Megyei Múzeumok igazgatója nyitotta meg az orvoslás történetét a kezdetektől a római időkig bezárólag ismertetve a teljességre törekvő, embertpróbálóan részletes beszédében.
Ezt követően a kiálllítást bravúrosan rövid idő alatt a nézők elé állító Dr. Gömöri János, a tárlat magyar rendezője ismertetett néhány, a megtekintettek értékelése szempontjából hasznos tényt a kiállítás látogatóival.


A "MEDICINA PANNONICA" következetes didaktikussággal viszi végig a nézőket és a tablók olvasóit a római kor magyar egészségügyi vonatkozásain, kezdve az egészséges életet lehetővé tevő közegészségügyi vonatkozásokkal (a higiénés lehetőségeket egy teljes köz-WC felépítésével és azt kipróbálásra ajánlva a kiállítás megtekintőinek). De foglalkozik a továbbiakban a kor előnyeivel és hátrányaival, az orvosi tevékenység ismertetésével, híres személyiségek híressé váró orvosainak név szerinti említésével és a kor orvosi műszereinek tárlókban történt közreadásával. Az általános műveltségnek is talán részét képező ismeretanyag még a régészeti helyszínek rajzaival és a leletanyag magyarázó közreadásával bővül.


A "Higiénia és orvoslás a római kori Pannoniában" ideje alatt az egyébként nem látható Orsolyita Iskola pincéjében feltárt ide kapcsolódó római kori ásatási anyag is látogatható.

A kiállítás törzsanyagát az INTERREG Kleinprojekte - Fonds támogatásával 2002. március 23. és 2002. november 11. között az Archaologischer Park Carnuntum (Petronell, Alsó-Ausztria) MEDICINA CARNUNllNA címmel, Günther E. Thüry (Salzburg) rendezésben mutatta be.


A soproni kiállításban a fentiek mellett a Soproni Múzeum, az Aquincumi Múzeum, Budapest, a Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, a Savaria Múzeum, Szombathely, és a Burgenlandisches Landesmuseum, Zisenstadt leletei is kiállításra kerültek, Gömöri János és Günther E. Thüry rendezésében, a Soproni Múzeum kivitelezésében.
A természeti környezet rekonstrukcióját a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt.(GySEV) kertészete segítette. A kiállítás környezet- és település-higiéniai részének összeállításában részt vett a Castanea Környezetvédelmi Egyesület, Sopron

A kiállítás megtekinthető 2003. március 22-ig, hétfő kivételével naponta 10-14 óráig