CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kósa Ferenc fotókiállítása

A BM Pannónia Med Hotel Galériájában nyílt meg február 2-án az 1937-ben született Kósa Ferenc filmrendező, országgyűlési képviselő és a japán-magyar hivatalos kapcsolatok ápolásának magyarországi jeles képviselőjének japán képeiből egy kiállítás.

A fotó-tárlat számomra, aki a megnyitón nem vettem részt, nem láttam a vetített filmet és nem hallottam a megnyitó hivatalos szövegét, elég élesen két részre tagolódik. Mivel profi fotósról, képzett művészemberről van szó és nem amatőr, a kidolgozásban a merkantilista cégek kényének kedvének és szabályzatának kitett kiállítóról, úgy gondolom, így is kell tekintenünk a kiállítást. Tehetjük ezt annál inkább, mert a kiállítás hivatalosan is képviselte hazánkat a császári pár látogatásakor.
A jól kettéválasztható képcsoport első pár darabjával keveset tudok kezdeni: ezek a naplemente felvételek (utalva Japánra, mint a felkelő nap országára(?), ha nem is mind ott készültek volna), de ide tartoznak a felhők mögötti sugarakat árasztó napokra és a mesterségesen vagy természetesen vörösre színezett felvételekre. Ezeket természetesen meg lehet ideologizálni, de valójában keveset mondanak.


Hál' Istennek, a kiállítás döntő többsége nem ilyen képekből áll, és ez utóbbiak megtekintésére feltétlenül érdemes elmenni a kiállítóterembe. Ismét csak saját kútfejemből merítve úgy gondolom, hogy Kósa Ferenc tudatosan azokat a motívumokat kereste, találta és örökítette meg a természetben, melyek a zsúfolt Japán különleges külső-belső arteficiális kompozíciójának, egyensúlyának, harmóniájának a külső mintái, melyből a tájak-házak, lakások, irodák alkotói és berendezői, mint forrásból meríthettek. Azokat az elemeket, arányokat láthatjuk viszont a fotókon, melyeket "magával vitt" az ember a közvetlen környezetének megteremtésekor, amellyel "meghosszabította" azt a bizonyos értelemben vad, kies, de csodálatos arányokat, békét árasztó környezetet, mely körülveszi. A hegyek (emberi átformálásukkal együtt) és kövek fényképezése kapcsán jegyzem meg, hogy míg a fotók többségének kompozíciós tömörsége és egyensúlya mintaszerű, addig bizonyos kivágások helyett talán lehetett volna jobb képi egyensúlyt találni, az előtér-közép- és háttér jobb arányait prezentálni.


Talán ennek a szép sorozatnak része az a temető is, melyet olyan szervesen illesztett bele a környezetébe a japán ember, s amely a surló fényben olyan különleges látvány. Ide tartoznak azok a zöld és barna hangsúlyos fotók is (gyimesi tájak), melyek ugyancsak a táj és mesterséges felépítményének egyensúlyáról, szerves egységéről mesélnek
Természetesen, ha már Japánról beszélünk, nem maradhatnak ki a "kötelező" fotótémák sem. Kósa Ferenc dicséretes mértéktartással és újdonság-jellegű szemszögből fotózza ezeket is, a szűk kiállítási lehetőségek adta körülmények között a teljességre törekedve.


A kiállításból az mindenképpen kiderül, hogy Kósa Ferencet mélyen megragadta a japán élet művészi struktúrája, s ennek gyökereit szeretettel és sikerrel kereste a környezetben. Ugyancsak sikeres az átadás szándéka, hogy az egyensúlykeresésre való törekvéssel "fertőzzön meg" bennünket.
Szívesen ajánljuk - természetesen az aktívan kialakított egyéni vélemények tiszteletben tartásával - olvasóink figyelmébe a fotókiállítást.
- DI -



2003. február 03., hétfő 17:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület